Kína hivatalosan föloldotta a vuhani vesztegzárat

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Szerda 0 órától a Kínai Népköztársaság hivatalosan is földotta a Vuhan városában január 23-tól elrendelt szigorú karanténintézkedést. (Tehát, amikor ezt írjuk, Vuhanban már öt és fél órája vége a vesztegzárnak.)

Vuhani fények még december 24-én, a nagy víruspánik előtt néhány nappal.Fotó: Xiong Qi/XINHUA

Hupej tartomány 11 milliós fővárosában több mint tíz hétre szinte teljesen leállították az életet, az emberek a lakásukat sem hagyhatták el, csak a külön engedéllyel rendelkezők és a hatóságok mozoghattak a városban. A koronavírusjárvány első nagy gócpontjában összesen körülbelül 60 000 megbetegedést regisztráltak és többmint háromezer halálos áldozat volt. (Bár többen kétségbe vonják a hatóságok által közölt számokat.)

A városban fokozatosan állnak vissza a normális életre: az iskolák és a közintézmények többsége még mindig zárva tart, és részleges utazási korlátozások is érvényben vannak. Az üzemek is fokozatosan kezdenek beindulni. Újra van tömegközlekedés, de még csak kevesen használják. Az emberek, akik két és fél hónapon át a lakásukból sem mehettek ki, a családtagjaikat sem látták, most az utcákon, közösségi tereken találkoznak rokonaikkal. Sok üzlet kinyitott, de a legtöbb úgy, hogy szabad téren, az utcán árusít, a vevők nem tartozkodhatnak zárt térben, csoportokban.

A városlakók el is hagyhatják Vuhant, amennyiben a kötelezően telepített mobiltelefon-alkalmazásuktól engedélyt kapnak. Január óta hétfő volt az első nap Kínában, hogy egyetlen halálos áldozata sem volt a járványnak. (New York Times, CaixinGlobal)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó