Kína hivatalosan föloldotta a vuhani vesztegzárat

járvány
2020 április 07., 21:26

Szerda 0 órától a Kínai Népköztársaság hivatalosan is földotta a Vuhan városában január 23-tól elrendelt szigorú karanténintézkedést. (Tehát, amikor ezt írjuk, Vuhanban már öt és fél órája vége a vesztegzárnak.)

Vuhani fények még december 24-én, a nagy víruspánik előtt néhány nappal.
photo_camera Vuhani fények még december 24-én, a nagy víruspánik előtt néhány nappal. Fotó: Xiong Qi/XINHUA

Hupej tartomány 11 milliós fővárosában több mint tíz hétre szinte teljesen leállították az életet, az emberek a lakásukat sem hagyhatták el, csak a külön engedéllyel rendelkezők és a hatóságok mozoghattak a városban. A koronavírusjárvány első nagy gócpontjában összesen körülbelül 60 000 megbetegedést regisztráltak és többmint háromezer halálos áldozat volt. (Bár többen kétségbe vonják a hatóságok által közölt számokat.)

A városban fokozatosan állnak vissza a normális életre: az iskolák és a közintézmények többsége még mindig zárva tart, és részleges utazási korlátozások is érvényben vannak. Az üzemek is fokozatosan kezdenek beindulni. Újra van tömegközlekedés, de még csak kevesen használják. Az emberek, akik két és fél hónapon át a lakásukból sem mehettek ki, a családtagjaikat sem látták, most az utcákon, közösségi tereken találkoznak rokonaikkal. Sok üzlet kinyitott, de a legtöbb úgy, hogy szabad téren, az utcán árusít, a vevők nem tartozkodhatnak zárt térben, csoportokban.

A városlakók el is hagyhatják Vuhant, amennyiben a kötelezően telepített mobiltelefon-alkalmazásuktól engedélyt kapnak. Január óta hétfő volt az első nap Kínában, hogy egyetlen halálos áldozata sem volt a járványnak. (New York Times, CaixinGlobal)