A finn kormány tesztjei szerint nem használhatóak a Kínából rendelt orvosi maszkjaik

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Aino-Kaisa Pekonen finn egészségügyi miniszter kedden még örömmel adott hírt a Twitteren arról, hogy megérkezett a helsinki repülőtérre az a kétmillió orvosi maszk és 230 ezer, szűrővel ellátott maszk, amit Kínából rendelt a finn kormány. Szerdán azonban a finn kormány bejelentette, hogy a kínai maszkok sajnos nem feleltek meg a tesztjeiken, lényegében használhatatlannak bizonyultak.

A gond az, hogy nem védik megfelelően a viselőjüket.

„Természetesen elég nagy csalódás ez nekünk” - mondta az egészségügyi minisztérium államtitkára az erről szóló sajtótájékoztatón, ismertetve, hogy több régióban is hiány mutatkozik a maszkokból, hiszen országosan napi félmillió sebészmaszkot és 50 ezer, szűrővel ellátott maszkot használnak el. (Guardian)

UPDATE 2020. 04. 09. 9:00

A finn sajtó újabb hírei szerint, bár kórházakban valóban használhatatlanok a maszkok, máshol, például idősotthonokban hasznukat vehetik majd.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér