Biztonsági problémák miatt korlátozza a Zoom használatát a német külügy

Az videókonferenciákra használt program biztonsági és adatvédelmi problémái miatt a német külügyminisztérium egy körlevélben tájékoztatta a dolgozóit, hogy a hivatali eszközökön nem engedélyezi tovább a Zoom használatát, írja a Handelsblatt. A minisztérium sajtóban megjelent hírekre és a saját tapasztalataira alapozta a döntést.

Ugyanakkor mivel az alkalmazás használata a minisztérium nemzetközi partnereinél nagyon elterjedt, ezért nem tudják teljesen megtiltani a használatát, így saját készülékről használhatják, ha nincs más megoldás a feladatuk teljesítésére. Ugyanakkor itt is figyelniük kell arra, hogy bizalmas, hivatali információkat ne osszanak meg a csatornán keresztül.

A brit kormány Zoom-konferenciájaFotó: PIPPA FOWLES/AFP

A Handelsblatt értesülése szerint a német külügy már keresi a Zoom megbízható alternatíváját, mivel egy teljes tilalom jelenleg csak nehezítene a külföldi kommunikáción.

A kononavírus-járvány miatti szociális távolságtartás egyik legnagyobb nyertese a Zoom, az alkalmazás napi felhasználóinak száma el elmúlt hetekben 10 millióról 200 millióra emelkedett. Azonban több biztonsági probléma is fellépett: nemrég kiderült, hogy 15 ezer zoomos beszélgetés került ki a netre, elavult titkosítási technológiát használt, valamint a Facebookkal is megosztotta a felhasználók adatait. 

A biztonsági hibák miatt korábban a tajvani kormány is felszólította az ügynökségeit, hogy ne használják a Zoomot. (Handelsblatt/Reuters)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó