Lemondott az amerikai haditengerészeti államtitkár, miután kirúgta a koronavírustól tartó hadihajó-kapitányt, akinek az emberei megfertőződtek

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A Guamnál állomásozó Theodore Roosevelt repülőgép-hordozón a koronavírus-járvány miatti nyilvános vita miatt benyújtotta a lemondását Thomas Modly, az amerikai védelmi minisztérium haditengerészetért felelős ügyvezető államtitkára, miután négyszemközti megbeszélést folytatott Mark Esper védelmi miniszterrel.

„Önszántából mondott le, a haditengerészetet és a matrózokat a saját sorsa elé helyezve, így a Theodore Roosevelt és a haditengerészet mint intézmény továbbléphet” – közölte a találkozó után Mark Esper, aki James McPherson eddigi helyettes államtitkárt bízta meg átmeneti időre a haditengerészet irányításával.

Az Egyesült Államok külbirtokánál, Guamnál állomásozó Theodore Roosevelt hadihajó kapitánya múlt kedden levelet írt a feletteseinek: „határozott cselekvést” sürgetve azt kérte a minisztériumtól, hogy az 5000 fős legénységéből 4000 embert mentsenek ki, és szigeteljenek el, mert többeknél diagnosztizálták az új típusú koronavírust.

A USS Theodore Roosevelt atommeghajtású repülőhordozó a Manilai-öbölben 2018. április 13-án. A hadihajó most Guam szigetén áll a dokkban, a fedélzetén száznál is több fertőzöttel.Fotó: Bullit Marquez/AP

„Nem állunk háborúban, a matrózoknak nem kellene meghalniuk. Ha nem cselekszünk azonnal, elveszítjük legértékesebb kincsünket: tengerészeinket”

– írta Brett Crozier kapitány, akinek a levele az amerikai sajtóban is megjelent. Modly akkor azt mondta, a kapitány „válságos időszakban nagyon rossz helyzetfelmérő képességről tett tanúbizonyságot”, majd csütörtök éjjel fel is mentette Croziert.

A hétvégén Modly – miközben megindult a vizsgálat a kapitány ügyében – azzal bírálta Crozier-t, hogy szerinte ő „naiv vagy ostoba”, majd pár órával később bocsánatot kért.

Közben az 5000 fős hadihajóról már több mint 2000 embert kimenekítettek, és el is különítettek, de 1300 embernek a repülőgép-hordozón kellett maradnia. A járművön tart a szűrővizsgálatok elvégzése, Crozier kapitány és több mint 150 matróz vírustesztje pozitív lett. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó