Lemondott az amerikai haditengerészeti államtitkár, miután kirúgta a koronavírustól tartó hadihajó-kapitányt, akinek az emberei megfertőződtek

külföld
2020 április 08., 05:51

A Guamnál állomásozó Theodore Roosevelt repülőgép-hordozón a koronavírus-járvány miatti nyilvános vita miatt benyújtotta a lemondását Thomas Modly, az amerikai védelmi minisztérium haditengerészetért felelős ügyvezető államtitkára, miután négyszemközti megbeszélést folytatott Mark Esper védelmi miniszterrel.

„Önszántából mondott le, a haditengerészetet és a matrózokat a saját sorsa elé helyezve, így a Theodore Roosevelt és a haditengerészet mint intézmény továbbléphet” – közölte a találkozó után Mark Esper, aki James McPherson eddigi helyettes államtitkárt bízta meg átmeneti időre a haditengerészet irányításával.

Az Egyesült Államok külbirtokánál, Guamnál állomásozó Theodore Roosevelt hadihajó kapitánya múlt kedden levelet írt a feletteseinek: „határozott cselekvést” sürgetve azt kérte a minisztériumtól, hogy az 5000 fős legénységéből 4000 embert mentsenek ki, és szigeteljenek el, mert többeknél diagnosztizálták az új típusú koronavírust.

A USS Theodore Roosevelt atommeghajtású repülőhordozó a Manilai-öbölben 2018. április 13-án. A hadihajó most Guam szigetén áll a dokkban, a fedélzetén száznál is több fertőzöttel.
photo_camera A USS Theodore Roosevelt atommeghajtású repülőhordozó a Manilai-öbölben 2018. április 13-án. A hadihajó most Guam szigetén áll a dokkban, a fedélzetén száznál is több fertőzöttel. Fotó: Bullit Marquez/AP

„Nem állunk háborúban, a matrózoknak nem kellene meghalniuk. Ha nem cselekszünk azonnal, elveszítjük legértékesebb kincsünket: tengerészeinket”

– írta Brett Crozier kapitány, akinek a levele az amerikai sajtóban is megjelent. Modly akkor azt mondta, a kapitány „válságos időszakban nagyon rossz helyzetfelmérő képességről tett tanúbizonyságot”, majd csütörtök éjjel fel is mentette Croziert.

A hétvégén Modly – miközben megindult a vizsgálat a kapitány ügyében – azzal bírálta Crozier-t, hogy szerinte ő „naiv vagy ostoba”, majd pár órával később bocsánatot kért.

Közben az 5000 fős hadihajóról már több mint 2000 embert kimenekítettek, és el is különítettek, de 1300 embernek a repülőgép-hordozón kellett maradnia. A járművön tart a szűrővizsgálatok elvégzése, Crozier kapitány és több mint 150 matróz vírustesztje pozitív lett. (MTI)