Távozik posztjáról a washingtoni nagykövet

politika
2020 április 08., 17:20

Szabó László washingtoni nagykövet elhagyja állomáshelyét, miután elfogadott egy felkérést a gazdasági szférából - közölte Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) államtitkára szerdán az MTI-vel.

Az államtitkár kifejtette: az elmúlt években jelentősen erősödtek a magyar-amerikai kapcsolatok, és ebben fontos szerepe volt Szabó Lászlónak, Magyarország washingtoni nagykövetének.

Menczer szerint a gazdasági és védelmi együttműködés a két ország között korábban is kiváló volt, az elmúlt években pedig tovább erősödött. Ezt jól mutatja, hogy jelenleg mintegy 1500 amerikai vállalat 100 ezer magyarnak ad munkát, és az Egyesült Államok a legnagyobb Európán kívüli befektető Magyarországon - mutatott rá.

Menczer Tamás azt mondta, a védelmi együttműködést illetően Magyarország megbízható NATO-szövetséges, „nemcsak szavakkal, hanem tettekkel is támogatjuk Amerika terrorellenes küzdelmét”. Az államtitkár szerint az elmúlt időszakban a politikai kapcsolatok is sokat javultak, és ismét a kölcsönös tiszteletre építve folytathatják az együttműködést.

Az államtitkár kiemelte: Szabó László munkájával a KKM teljes mértékben elégedett, mivel azonban a nagykövet elfogadott egy felkérést a gazdasági szférából, elhagyja washingtoni állomáshelyét. (MTI)