Varga Mihály: Magyarország az éves jövedelme 20 százalékát fordítja a koronavírus elleni védekezésre

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Magyarország éves jövedelmének mintegy 20 százalékát fordítja a koronavírus elleni védekezésre, ezzel a kormány minden ötödik forintot a családok és a vállalkozások támogatására biztosít – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a „pénzügyi akciócsoport” megbeszélése után.

A videóban Varga Mihály azt mondta, 3 alapot hoznak létre, kb. 2000 milliárd forint összegben. A Járvány elleni védekezési alap 633 milliárd forintja egyebek mellett a pártok támogatásának 50 százalékából, a multinacionális vállalatok adójából és a bankok hozzájárulásából áll össze – mondta.

A Gazdaságvédelmi alap 1345 milliárdos forrásának jelentős része a minisztériumoktól jön átcsoportosításoknak és megtakarításoknak köszönhetően.

A harmadik alap az EU-ból érkező forrásokat kezeli majd.

„Ez azonban egyelőre üres, ugyanis az álhírek ellenére az uniótól még nem érkezett támogatás a járvány elleni védekezésre”

– mondta. Ez így, ebben a formában egyébként téves állítás, itt írtunk arról, hogy az EU mennyi forrás felhasználását tette lehetővé azonnal.

Varga az eddigi kiadásokról elmondta, a járvány elleni védekezés eszközeire 380 milliárd forintot fordított a kormány, míg az eddigi gazdaságvédelmi intézkedések több mint 3000 milliárd forintot hagynak ott a gazdaságban. A pénzügyi akciócsoport azon dolgozik, hogy forrásokat biztosítson a következő intézkedésekre is, így marad forrás a 13. havi nyugdíj visszaépítésére, a munkaadók bértámogatására, a beruházások támogatására és a szociális hozzájárulási adó meg a kisvállalati adó csökkentésére – mondta.

„2010-ben Magyarország már eredményesen kezelt egy válságot. Közös munkával, összefogással és helyes gazdaságpolitikával most is elérhetjük ezt” – mondta. (via MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó