Az IMF elnöke száz éve nem látott gazdasági visszaesésre számít

gazdaság
2020 április 09., 14:45

Az 1929-33-as világválság óta a legdurvább gazdasági visszaesésre számít Kristalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője, aki szerint 2021-ben is csak részleges felépülésre van kilátás. 

Bár a kormányok összességében már most 8 billió (trillion) dollárnyi fiskális ösztönzésről döntöttek, úgy véli, még többre lesz szükség. „Három hónappal ezelőtt még több, mint 160 IMF-tagországban számítottunk pozitív egy főre eső jövedelemnövekedésre” - idézi a Reuters. Ehhez képest most több, mint 170 országban számítanak visszaesésre.

Krisztalina Georgijeva, az IMF elnök-vezérigazgatója.
photo_camera Kristalina Georgieva Fotó: DOMINICK REUTER/AFP

A hosszabb távú gazdasági kilátások persze nagyban függnek attól, meddig tart majd a járvány, de sok más faktor is közrejátszik ebben. Az elnök szerint egyelőre óriási a bizonytalanság, mindenesetre fontos, hogy a kormányok jelentős mértékű és célzott intézkedéseket hoztak. Ide sorolta többek közt a bértámogatásokat és a munkanélküli juttatások kiterjesztését is, kritizálta viszont az exportkorlátozásokat, hiszen ezek lassíthatják a létfontosságú orvosi eszközök és élelmiszerek szállítását.

Azt mondta, az IMF-et azért hozták létre, hogy az ilyen időkben ott legyen, éppen ezért most is készen állnak egybillió dollárnyi hitel kihelyezésére. 

Georgieva szerint a gazdasági krízis a fejlődő országokat sújtja majd leginkább, nekik több százmilliárd dollárnyi külső segítségre lesz szükségük. Beszélt arról is, hogy az afrikai, ázsiai és latin-amerikai országok különösen nagy kockázatnak vannak kitéve a járvány miatt, hiszen gyengébb egészségügyi ellátórendszerrel bírnak, mint a gazdag országok. Nagy népsűrűségű városaikban és szegénynegyedeikben kevésbé tudják betartatni a korlátozó intézkedéseket is. Azt mondta, a befektetők máris 100 milliárd dollárt vontak ki ezekből a gazdaságokból, háromszor annyit, mint a globális pénzügyi válság idején, ugyanennyi idő alatt. 

Az Oxfam szerint félmilliárd ember süllyedhet szegénységbe a válság miatt. 

Az IMF kedden hozza nyilvánosságra részletes világgazdasági előrejelzését. A magyarországi válságkezelésről Bod Péter Ákossal és Zsiday Viktorral is beszélgettünk.