Karácsony: Ha a rendőrség úgy ítéli meg, hogy szigorúbb korlátozásokra van szükség, a döntést azonnal meghozom

Budapest
2020 április 09., 16:34

„Magamhoz kérettem Budapest rendőrfőkapitányát, hogy mutassa be a kijárási korlátozások betartatásával kapcsolatos intézkedési tervét. Amennyiben a rendőrség úgy ítéli meg, hogy a fővárosi közterületeken a mostani intézkedéseknél szigorúbb korlátozásokra van szükség, és azt érvényesíteni is tudja, az erről szóló döntést a budapesti rendőrfőkapitány javaslata alapján azonnal meghozom” - írta a Facebookon Karácsony Gergely budapesti főpolgármester Orbán Viktor délutáni bejelentése után.

A miniszterelnök a kijárási korlátozások határozatlan idejű meghosszabbítását jelentette be, de további szigorításokról nem határozott. Azt viszont elmondta, hogy hétfő éjfélig a polgármestereknek lehetőségük lesz speciális korlátozó intézkedéseket hozni.

Karácsony szerint időbe telik, mire kiderül, jogilag hogyan kell értelmezni a miniszterelnök bejelentését. „Politikailag lehet értelmezni: bár a kormány kierőszakolta magának a korlátok nélküli felhatalmazást, ám amikor életbevágó döntést kellene hozni, a polgármesterekre úgy tol felelősséget, hogy eszközöket nem ad hozzá” - írta.

A főpolgármester azt írta, bízik a budapestiekben, tudja, hogy tisztában vannak a téttel. Arra kért mindenkit, maradjon otthon, emiatt minden budapestit fel is fognak hívni telefonon.