Kubában fogy az élelmiszer, az emberek 100 méteres sorokban állnak

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Kubában az emberek feladták a korlátozások betartásait, a kijárási tilalmat és a távolságtartást, mert úgy érzik, egy sokkal nagyobb problémával kell szembenézniük: nincs elegendő élelmiszer az országban.

Idősek és fiatalok tömött, sokszor 100 méter hosszúra nyúló sorokban állnak a havanni boltok előtt, hogy élelmiszerhez jussanak.

Kuba élelmiszerének a 60 százaléka külföldről érkező import, de a határok lezárása miatt megcsappant a turizmus, így most az országnak nincs pénze fizetni az importált termékért. A turizmus az ország bevételének 25 százalékát tette ki.A csirkétől a tejporig és a paradicsomszószig sokféle árucikkből van hiány. Amikor a múlt héten érkezett egy hajó kukoricával és rizzsel megrakodva, akkor az akkora hírnek számított, hogy bejárta az egész médiát.

Kuba ráadásul nem tagja a Nemzetközi Valutaalapnak, a Világbanknak vagy más multilaterális hitelező intézményeknek, amihez most segítségért fordulhatna.

Alejandro Gil, gazdasági miniszter szerint a mezőgazdaságra kell támaszkodniuk, csakhogy ott is hiány van a termeléshez elengedhetetlen eszközökből, mint például a műtrágyából és a növényvédő szerekből. (Reuters)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér