Putyin hátrább lépett, másra hagyja a járvány kezelését

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Alaposan hátrahúzódott a koronavírusjárvány kezelésétől Vlagyimir Putyin orosz elnök, írja az orosz sajtóban megjelent értékelések alapján a Guardian. Mindez elég sajátos helyzetet teremt az országban, ahol Putyin húsz éves uralma alatt az elnöki szint alatt állók megszokhatták, hogy nem önálló döntéshozatalt, hanem a felülről érkező utasítások hű megvalósítását várják tőlük.

Vlagyimir Putyin kézfogása a moszkvai koronavíruskórház később fertőzöttnek bizonyult főorvosával, Gyenisz Procenkóval.Fotó: Alexei Druzhinin/Sputnik via AFP

Most erre hiába várhatnak. Putyin gyakorlatilag karanténban él, és jellemzően csak a járványhoz társuló gazdasági válság pénzügyi vetületével foglalkozik irodája magányában. Utoljára március végén volt nyilvános szereplése, ekkor kezelt le a koronavírusos betegek kezelésére kijelölt moszkvai kórház később fertőzöttként azonosított főorvosával.

Azóta a járvánnyal kapcsolatos kérdések kezelését megbízható beosztottjaira, az új miniszterelnökre és Moszkva polgármesterére bízta, ő maga inkább csak jóléti intézkedéseket jelent be. Az elemzők szerint ez nem ismeretlen taktika, a cél az lehet, hogy a járvánnyal kapcsolatos népszerűtlen kényszerintézkedéseket ne neki, hanem másoknak kelljen bejelenteni, míg a központi kormány a vezetésével a gazdaságélénkítésre koncentrálhat, vagyis jó híreket közölhet.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér