Putyin hátrább lépett, másra hagyja a járvány kezelését

külföld
2020 április 09., 10:24

Alaposan hátrahúzódott a koronavírusjárvány kezelésétől Vlagyimir Putyin orosz elnök, írja az orosz sajtóban megjelent értékelések alapján a Guardian. Mindez elég sajátos helyzetet teremt az országban, ahol Putyin húsz éves uralma alatt az elnöki szint alatt állók megszokhatták, hogy nem önálló döntéshozatalt, hanem a felülről érkező utasítások hű megvalósítását várják tőlük.

Vlagyimir Putyin kézfogása a moszkvai koronavíruskórház később fertőzöttnek bizonyult főorvosával, Gyenisz Procenkóval.
photo_camera Vlagyimir Putyin kézfogása a moszkvai koronavíruskórház később fertőzöttnek bizonyult főorvosával, Gyenisz Procenkóval. Fotó: Alexei Druzhinin/Sputnik via AFP

Most erre hiába várhatnak. Putyin gyakorlatilag karanténban él, és jellemzően csak a járványhoz társuló gazdasági válság pénzügyi vetületével foglalkozik irodája magányában. Utoljára március végén volt nyilvános szereplése, ekkor kezelt le a koronavírusos betegek kezelésére kijelölt moszkvai kórház később fertőzöttként azonosított főorvosával.

Azóta a járvánnyal kapcsolatos kérdések kezelését megbízható beosztottjaira, az új miniszterelnökre és Moszkva polgármesterére bízta, ő maga inkább csak jóléti intézkedéseket jelent be. Az elemzők szerint ez nem ismeretlen taktika, a cél az lehet, hogy a járvánnyal kapcsolatos népszerűtlen kényszerintézkedéseket ne neki, hanem másoknak kelljen bejelenteni, míg a központi kormány a vezetésével a gazdaságélénkítésre koncentrálhat, vagyis jó híreket közölhet.