500 milliárd eurós mentőcsomagról döntött az EU

gazdaság
2020 április 10., 05:09

Jelentős, 500 milliárd euró összegű gazdasági mentőcsomagról állapodtak meg az euróövezethez tartozó uniós tagállamok pénzügyminiszterei a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság enyhítésére csütörtök késő este.

Charles Michel, az EU-tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetben azt írta, hogy a megállapodás, amely a szolidaritás szellemében jött létre, talaja lesz Európa felépülésének.

"Az 500 milliárd eurós mentőcsomag a munkavállalókat és vállalatokat fogja támogatni, beleértve a kis- és középvállalkozásokat is". 

Az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácskozásáról kiadott hivatalos nyilatkozat szerint a gazdaságösztönző mentőterv három pillérre épül majd: az Európai Stabilitási Mechanizmus 240 milliárd euróig terjedő megelőző hitelkeretére, az Európai Bizottság 100 milliárd eurós munkahelymegőrző programjára, valamint az Európai Beruházási Bank 200 milliárd euróig igénybe vehető garanciaalapjára, amely a vállalatok likviditásának támogatását szolgálja.

A Bruxinfo beszámolója szerint a több mint 17 órán át tartó alkudozás után megszületett megállapodás eredményéről  Paolo Gentiloni pénzügyi biztos azt mondta, hogy „olyan megállapodás ez, ami közelebb visz minket ahhoz a gazdasági válaszhoz, amire Európának szüksége van”. Mario Centeno, az Eurócsoport elnöke is bátor és ambiciózus javaslatról beszélt, ami még néhány hete is elképzelhetetlen lett volna. 

A csomag most az Európai Tanács elé kerül jóváhagyásra, mielőtt megkezdődhetne annak végrehajtása. Mint a lap írja, a tagállamok eddig saját hatáskörben együttesen a GDP-jük körülbelül 3 százalékát fordították a COVID-19 járvány miatt szinte teljesen megbénult gazdaságaik felszínen tartására és a GDP 16 százalékát költötték arra, hogy likviditási forrásokat biztosítsanak az üzleti vállalkozásoknak, egyéni vállalkozóknak és magánszemélyeknek. 

A Bruxinfo összefoglalója szerint a csomag harmadik pilléréről folyt a legélesebb vita, ami a legnehezebb helyzetben lévő tagállamokon segítene. A pénzügyminiszterek egy járvány elleni válságalap létrehozásáról egyeztek meg, melynek részeként az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) elővigyázatossági hitelkeretet biztosíthat a rászoruló eurózóna-tagok számára a kérelmező tagállam GDP-jének legfeljebb a 2 százalékáig. Az erre a hitelkeretre fordítható összeg az EU27-ek GDP-jének 2 százaléka, közel 240 milliárd euró lenne. 

Mint a lap írja, a legnagyobb vita arról folyt, hogy a kedvezményes kölcsön lehívásának végül csak egyetlen feltétele lesz:: az, hogy a kölcsönt a koronavírus-járvány vonatkozásában az egészségüggyel, a gyógyítással és a megelőzéssel kapcsolatos közvetlen és közvetett kormányzati kiadásokra lehet csak fordítani. 

Az eurócsoport egy további egyfajta "helyreállítási alap" elfogadását is javasolni fogja, a recesszió utáni fellendülés elősegítésére, de ennek finanszírozása egyelőre viták tárgyát képezi. Hollandia és Németország továbbra sem támogatja azt az elképzelést, hogy a válságkezelés költségeinek fedezésére az uniós tagállamok közösen bocsássanak ki állampapírt, úgynevezett koronakötvényeket, mivel véleményük szerint Olaszország, Spanyolország és Franciaország "nem megbízható" a költségvetési fegyelem terén.

"Ellene vagyunk és leszünk mindig is az eurókötvényeknek. Úgy hisszük, ez nem segít sem az EU-n, sem Hollandián" - hangsúlyozta Wopke Hoekstra holland pénzügyminiszter Twitter-üzenetben.

Mario Centeno, az eurócsoport elnöke ugyanakkor türelemre intett a koronakötvényekkel kapcsolatban. "Nem szűkíthetjük le a vitát csak erre, de még ne vonjunk le ezzel kapcsolatban végső következtetéseket" - nyilatkozta. (MTI, Bruxinfo)