Az állami bértámogatáshoz azt is bizonyítani kell, hogy "nemzetgazdasági érdek" a munkahely megtartása

gazdaság
2020 április 10., 07:57

Megjelent a pénteki Magyar Közlönyben a csökkentett fizetést kapó dolgozók bérének állami kipótlásáról szóló kormányrendelet.

A feltételek nagy vonalakban megegyeznek azokkal, amelyeket szerdai cikkünkben előre vetítettünk:

  • a minimálbér kétszeresét elérő fizetésig lehet igénybe venni,
  • 30, 40 vagy 50 százalékos bérkiesés, és az ezzel együtt előírt munkaidő-csökkentés esetében lehet igénybe venni, 
  • a kieső rész 70 százalékát adja a dolgozónak az állam,
  • vagyis dolgozónként legfeljebb 75 ezer forint lehet a támogatás,
  • és a támogatási időszakra a munkahelyeknek "egyéni fejlesztést", azaz valamilyen továbbképzést kell biztosítaniuk a támogatott dolgozóknak, azaz csak az veheti fel, aki a csökkentett munkaidején túl tanul is valamit, amit a munkáltatója előír számára,
  • azok a dolgozók élhetnek a lehetőséggel, akiknek munkahelye bizonyíthatóan a járvány miatt szenvedett bevételkiesést.

Ami ismert tervekhez képest újdonság, hogy a rendelet már április 16.-án hatályba lép, azaz két héttel előre hozták, a május 1.-re tervezett induláshoz képest.

Mintha egy gumiparagrafus is lenne benne

Továbbá a rendelet azt is előírja, hogy a munkaadó a támogatás felvételekor 

"hitelt érdemlő módon alátámasztja, hogy a munkavállalók megtartása a folyamatos gazdasági tevékenységével összefüggő nemzetgazdasági érdek".

Ehhez a kitételhez, vagyis a "nemzetgazdasági érdek" bizonyításához nem ad fogódzót a rendelet. Ez egy nem túl egyértelmű feltétel, amire hivatkozva elvben visszautasíthatják a kérelmeket. Hogy ez a gyakorlatban mennyire lesz akadálya a támogatás felvételének, az majd jövő csütörtöktől, az első kérelmek beadásától látszik csak.

A kormány a rendeletet  előkészítő munkatervében úgy számolt, hogy akár 1 millió munkavállaló is élhet majd a támogatással. A költségek bő 10 százalékát az Európai Bizottság járványügyi támogatásából fedeznék a terv szerint.