Elutasította a kiutasított iráni diákok fellebbezését a bíróság

jog
2020 április 10., 06:18

Elutasította a Fővárosi Törvényszék annak a 13 iráni diáknak a fellebbezését, akiket március 16-án utasított ki az országból az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság.

Az OIF a rendőrség javaslatára hozott ilyen döntést, ők ugyanis a járványügyi szabályok megsértése miatt indítottak nyomozást az egyetemisták ellen. A 13 iráni diák március 7-én került karanténba a Szent László Kórházban, mert kapcsolatba kerültek olyan személlyel, akin kimutatták a koronavírus-fertőzést.

A Fővárosi Törvényszék ítéletével a kiutasítás végrehajthatóvá vált.

Csütörtöki közleménye szerint a bíróság arra hivatkozva utasította el az iráni diákok fellebbezési kérelmét, hogy az idegenrendészeti hatóságnak a törvény értelmében figyelembe kellett vennie a rendőrség kiutasításra vonatkozó javaslatát, a hatóság „attól nem térhetett el”.

A bíróság szerint a diákok esetében nem érvényesül a visszaküldés tilalma sem. Szerintük ez akkor állna fenn, ha az érintettek halálos vagy súlyos betegségben szenvedő betegekként „nem kapnának megfelelő orvosi ellátást a visszaküldés célországában”.

Ez nem áll fenn, hiszen „nem valószínűsíthető, hogy az iráni diákok – még ha meg is fertőződnének – olyan szenvedés enyhítésére szorulnának, amit hazájukban nem lehet elérni” - érvelt a törvényszék.

Az egyik érintett, egy 33 éves iráni diák jogi képviseletét a Magyar Helsinki Bizottság látta el. A szervezet a bíróság döntését az ügyfelükkel kapcsolatban szerdán így kommentálta a Magyar Narancs beszámolója szerint:  „Példátlan húzás, hogy egy jól láthatóan előre megkomponált intézkedéssorozat eredményeképp kettétörjék egy fiatal lány életét.”

A Helsinki Bizottság ugyanakkor a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult a lány ügyében, azt remélik, a bíróság úgynevezett ideiglenes intézkedéssel elrendeli a kiutasítás felfüggesztését. Kádár András Kristóf, a Helsinki társelnöke azt mondta, minden jogi lehetőséget ki fognak használni, végigviszik az eljárásokat, még akkor is, ha a lány már nem lesz Magyarországon.