Az ügyvivő kizáratná Aján Tamást a Nemzetközi Súlyemelő Szövetségből

sport
2020 április 11., 17:43

Kizáratná a Nemzetközi Súlyemelő Szövetségből Aján Tamás elnököt az ügyvivő elnök, közölte az ARD. Az amerikai Ursula Papandrea azt állítja, hogy Aján a felfüggesztése ellenére jogosulatlan tevékenységet folytatott, és őt is megfenyegette. Papandrea az IWF vezetőitől azt kérte, hogy még a legközelebbi kongresszusig történjen meg a kizárás.

Szervezett doppingcsalás zajlott az IWF vezetőjének tudtával, az ARD év elején bemutatott dokumentumfilmje szerint. Ebben beszámoltak két olyan számláról is, amiket csak Aján Tamás kezelhetett, és nem szerepeltek a szövetség mérlegében, beszámolóiban. Az ARD szerint ezekről 5,5 millió dollárral nem tud elszámolni Aján. A filmet követően Aján maga kérte tevékenységének három hónapos felfüggesztését annak érdekében, hogy vizsgálat derítse fel a vádak valóságtartalmát. Nem sokkal később, március 3-án lemondott a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban betöltött tiszteletbeli tagságáról.

A Richard McLaren vezetésével zajló vizsgálat még tart, március 27-én június 19-i határidővel meghosszabbították a nyomozást.