Karácsony: A Rózsa utcai idősotthon 94 lakójából 60-an koronavírusosak

Egészségügy
2020 április 11., 13:41

„A főváros folytatja az idősotthonainak szűrését saját forrásból, és sajnos rossz híreket kapunk. A fővárosi koronavírus-szűrés a Rózsa utcai otthon 94 lakójából 60 idős lakónál mutatott pozitív eredményt. Négyüknek vannak tünetei, őket kórházba szállították, a többiek jól vannak. Szorítunk mindannyiukért - és természetesen a hatóságokkal egyeztetve bevezettük a szigorú karanténszabályokat, az előírásoknak megfelelően mindent megteszünk az idős emberekért, a járvány terjedésének megakadályozásáért” - írja Karácsony Gergely főpolgármester a Facebbokon.

Karácsony arról is írt, hogy a hozzá eljutott információk szerint a Rózsa utcába és a Pesti úti otthonba (ahol már 198 a fertőzöttek száma) is küldtek vissza kórházból beteget úgy, hogy nem végeztek rajta koronavírus-tesztet. (Ezt március végén még fölöslegesnek tartotta a kórházakból kikerülők tesztelését a kormány által kinevezett fővárosi kormánymegbízott, Sára Botond, aki ugyanakkor most vizsgálatokat indít.)

„Ez megint csak lehetséges válasz arra a kérdésre, hogyan jutott be a fertőzés az idősotthonba” - írta a városvezető, hozzátéve, hogy a kormánynak azonnal el kellene rendelnie az ország minden idősek otthonának teljes koronavírus-szűrését. 

Karácsony szerint a kormány jelenleg tiltja a kiterjedt szűrést, és az idősotthonokban ennek elvégzését felesleges költségnek tartja, Budapest jelenleg saját költségén végzi a szűrést az idősotthonokban.

link Forrás