A német külügyminiszter figyelmeztetett, hogy aki korlátozza a jogállamiságot, ne annyira számítson az EU pénzügyi előnyeire

eu
2020 április 12., 08:50

A koronavírus-világjárvány lesz a júliusban kezdődő német soros európai uniós elnökség fő témája Heiko Maas német külügyminiszter egy vasárnap megjelent írása szerint. A miniszter Weltben közölt írásában kiemelte, hogy az új típusú koronavírus társadalmi helyzettől, bőrszíntől, állampolgárságtól függetlenül bárkit megfertőzhet, és terjedését nem állítják meg a határok, ezért csak akkor lehet tartósan legyőzni, ha egész Európában és a világon mindenütt ellenőrzés alá vonják a járványt.

Ha a vírus bárhol szabadon terjed, „előbb-utóbb minket is újra eltalál, mint a bumeráng”, és „nálunk sem lesz tartós az enyhülés”, ha egész országok és világrégiók zuhannak gazdasági vagy humanitárius válságba.

Heiko Maas német külügyminiszter
photo_camera Heiko Maas német külügyminiszter Fotó: ODD ANDERSEN/AFP

Németországnak kivitelre építő gazdaságot működtető országként, „exportáló nemzetként egészséges Európára és működőképes világgazdaságra van szüksége”, ezért nemcsak a szolidaritás jele, hanem tisztán gazdasági számítás eredménye is „az EU történetének legnagyobb szabású mentőcsomagja”, a napokban kidolgozott, több mint 500 milliárd eurós (180 ezer milliárd forint) program - fejtette ki Heiko Maas.

Írt arról is, hogy a legjobb befektetés a koronavírus elleni küzdelembe, ha megerősítik az ENSZ-et és az alulfinanszírozott Egészségügyi Világszervezetet a tesztek és az oltóanyagok szétosztásában. 

A német soros EU-elnökség célja, hogy a közösség erősebben, összetartóbban és nagyobb szuverenitással rendelkezve emelkedjen ki a válságból. Ezért a következő hét évre szóló EU-s költségvetést egy „európai újraélesztési programmá” kell formálni.

A költségvetést „újra kell gondolni”, a közös forrásokat a jövőt szolgáló beruházásokra kell összpontosítani, vagyis elsősorban a kutatás-fejlesztésre, a klímavédelemre, a „technológiai szuverenitásra és a válságtűrő egészségügyi és szociális rendszerek” kiépítésére kell fordítani.

Mindehhez a német soros elnökség idején kell lefektetni az alapokat - tette hozzá a német külügyminiszter, kiemelve, hogy országa számára a július 1-jével kezdődő fél év a +koronavírus-elnökség+ időszaka lesz.

Az egyik első feladat, hogy a járvány legsúlyosabb szakasza után, „amint túl vagyunk a nehezén”, fokozatosan és összehangoltan visszavonják a szabad mozgást és az egységes belső piac működését korlátozó előírásokat. A feladatok közé tartozik „a válság tanulságainak levonása” is, ami a többi között azt jelenti, hogy 

meg kell erősíteni közösségi szinten a katasztrófavédelmet és az életfontosságú orvosi, egészségügyi termékek közös beszerzését és gyártását.

A szociáldemokrata politikus hozzátette, hogy „korrigálni kell a kisiklásokat” is, amelyeket „a válság kíméletlenül felszínre hozott”. „Mindenekelőtt a demokrácia és a jogállamiság korlátozásaira gondolok, amelyeket a koronavírus elleni küzdelemmel lepleznek”, és amelyek „elfogadhatatlanok Európában”- írta a német külügyminiszter, aláhúzva: 

aki aláássa az EU közös értékekből álló talapzatát, „ne számítson arra, hogy korlátozás nélkül profitálhat az EU pénzügyi előnyeiből”.


A miniszter ezzel kapcsolatban egy hétvégi interjúban arról is beszélt, hogy a német szövetségi kormány az időbeli korlát hiánya miatt nem tartja arányosnak a koronavírus-járvány elleni védekezésről szóló új magyar törvényt. „Nem tehetjük meg, hogy egyszerűen nem veszünk tudomást arról a tényről, hogy aláássák a jogállamiságot" - emelte ki. Szerinte a demokrácia és a jogállamiság értéke alkotja a közösség alapját, és ezt „valamennyi tagállamnak tiszteletben kell tartania”.  (Deutsche Welle/MTI)