Kína tovább szigorítja a határellenőrzést

külföld
2020 április 12., 09:52
Kínai pár kerékpározik át a Vuhan-hídon 2020. április 5-én
photo_camera Kínai pár kerékpározik át a Vuhan-hídon 2020. április 5-én Fotó: HECTOR RETAMAL/AFP

Kína szigorítja a határellenőrző protokollokat és még alaposabban megvizsgálja az országba érkezőket, miután egy nap alatt megduplázódott a fertőzöttek száma, és - kettő kivételével - minden fertőzött határon túlról hurcolta be a vírust. Április 10-én 46, következő nap már 99 fertőzöttet találtak a hatóságok. 

Csak Sanghajban 51 Ororszországból érkező utasnak lett pozitív a tesztje. Mind kínaiak. További 92 személyt helyeztek karanténba, akik kapcsolatba léphettek a fertőzöttekkel. 

Kanton (Guangzhou) polgármestere ezzel összefüggésben egy vasárnapi sajtótájékoztatón bejelentette, hogy állampolgárságtól, nemtől és kortól függetlenül mindenkit megvizsgálnak, aki be akar lépni a városba, és külföldről érkezett. 

Az északkeleti Hejlungcsiang tartományban 21 esetet regisztráltak, ezért a kormányzat úgy döntött, hogy lezárja a térség határát Oroszország felé.  

A kormány vezető egészségügyi tanácsadója, Zsong Nansan azt nyilatkozta, hogy Kínának ébernek kell maradnia, mert a vírus bármikor visszatérhet a határon túlról az országra, és azzal, hogy a világjárvány immáron nem Európában, hanem az Egyesült Államokban gyorsul a legnagyobb sebességgel, a visszatérés kockázata ismét növekedni látszik. Azt javasolta a kínaiaknak, továbbra is hordjanak maszkot. 

Kínában múlt héten már volt olyan nap, hogy senki nem halt meg a vírus miatt. Ilyen nap legutóbb januárban volt. A héten hivatalosan is földották az első epicentrum, Vuhan városában január 23-tól elrendelt szigorú karanténintézkedést. (Reuters)