A brit hírszerzés szerint a világjárvány után újra kell gondolni a viszonyt Kínával

külföld
2020 április 13., 06:31

A brit hírszerzés (a belföldi MI5 és a külföldi MI6) úgy véli, miután a koronavírus-válság elmúlt, az Egyesült Királyságnak újra kellene értékelnie a Kínával fennálló kapcsolatait, és mérlegelnie kell, hogy szigorúbb ellenőrzés alá vonja-e a csúcstechnológiai és más, stratégiai iparágakat.

Úgy vélik, Kína még magabiztosabban védi majd az egypártrendszeri modelljét, mivel – úgy tűnik – sikeresen legyőzte a pandémiát, és Boris Johnsonnak meg a minisztereknek „reális nézetet” kell kialakítaniuk az ügyben, válaszlépéseket mérlegelve. (Az MI6 szerint ugyanakkor Kína januárban és februárban jóval kevesebb fertőzést és halálesetet vallhatott be, és a CIA is hasonlóan vélekedik.)

A brit hírszerzők szerint az Egyesült Királyságnak meg kell fontolnia, korlátozni kívánja-e a kulcsfontosságú vállalatok átvételét olyan csúcstechnológiai területeken, mint a digitális kommunikáció és a mesterséges intelligencia, esetleg csökkentenie kellene-e a kínai hallgatók kutatási lehetőségeit az egyetemeken és máshol.

De az MI5 és az MI6 még mindig úgy véli, helyes volt, hogy a Huaweinek hozzáférését biztosítottak Nagy-Britannia 5G-hálózatához (itt a felső határ 35 százalék), de Johnson januári döntését nehéz lehet védeni, amikor a konzervatívok ennek az újragondolását követelik.

A brit Kína-politika újragondolása várható volt azután, hogy a múlt hónapban Ken McCallum lett az MI5 új vezetője, de ez várhatóan nem lesz egyszerű, tekintve, hogy nagyon erős a kereskedelmi kapcsolat a két ország között. (Guardian)