Egy ősi nyelven írott program miatt nehézkesen utalják a segélyeket Amerikában

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az USA jónéhány állama kétségbeesve keres olyan programozókat, akik ismerik a COBOL  (Common Business Oriented Language) nyelvet. Ugyanis sok helyen ezen a nyelven íródtak a munkanélküli segélyek utalásához használt programok. 

Csakhogy a COBOL-t 1959-ben fejlesztette az IBM, és a 80-as évekre már kiment a divatból, és amióta elterjedt internet, azóta már végleg nem írnak rajta új programokat. Az ATM-ekhez, a banki átutalásokhoz és a repülőjegy-foglalásokhoz kezdetben általánosan ezt a nyelvet használták, de a kereskedelmi szektor már régen sokkal modernebb programokat használ.

Néhány amerikai állami intézmény viszont nem újított, és a veteránok és a munkanélküliek támogatását több államban még mindig COBOL nyelven programozott gépek utalják. Ez a helyzet többek között Kansas, New Jersey, Connecticut államokban, ahol a hivatalok rettenetesen szenvednek az új igénylések, és a szövetségi kormány által utalt rendkívüli támogatások elutalásával. Van állam, ahol máris két hét, mire valaki bekerülhet egyáltalán a rendszerbe, a járvány miatt leálló gazdaság nyomán ugyanis rengeteg munkanélküli folyamodik segélyért.

Programozás COBOL nyelvenFotó: Wikimedia

COBOL programozási nyelvet jellemzően 60 évnél idősebb programozók ismernek csak, akiknek többsége már nyugdíjas. Most részben őket igyekeznek felkutatni és munkába állítani, illetve az IBM oktatást szervez fiataloknak, akik hajlandóak elmélyedni a COBOL rejtelmeiben. A COBOL-ban az a bonyolult, hogy nem lehet csak bizonyos részeket átírni a kódban: ha hozzá kell nyúlni valamihez, akkor az egészen végig kell menni, mert minden mindennel összefügg a kódtengerben. (Bloomberg, Techspot)  

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!