„Az, hogy az érintettek hogy látják, teljesen közömbös” – mondta a KDNP-s bizottsági elnök, amikor Szél Bernadett a nemváltást tiltó törvény miatt tiltakozók véleményét olvasta fel

politika
2020 április 14., 15:27

Szél Bernadett független képviselő számolt be róla oldalán, hogy egy módosító javaslatot kívánt benyújtani a parlament elé, mellyel törölné a kormány által benyújtott számos törvénymódosítás közül azt, ami gyakorlatilag a nemváltás lehetőségét tiltaná be Magyarországon. 

Még március legvégén, a koronavírus-vészhelyzet kihirdetése után kevéssel Semjén Zsolt számos törvényjavaslatot nyújtott be az országgyűlés elé, és ezek között szerepelt egy, amely lényegében teljesen ellehetetlenítené a transzneműeket. Az anyakönyvi eljárásról szóló törvényt módosítaná úgy, hogy a születési anyakönyvbe bekerülne a születési nem, „az elsődleges nemi jelleg, illetve kromoszóma alapján meghatározott biológiai nem” alapján, ez az adat pedig a javaslat alapján nem lenne megváltoztatható.  

Az Igazságügyi bizottság keddi ülésén Szél érvelni is akart a módosítója mellett, amely törölné ezt a felvetést a törvénycsomagból, és ehhez azt az eszközt gondolta ki, hogy érintett emberek véleményét olvassa fel a bizottság előtt. 

„Az, hogy az érintettek hogy látják, teljesen közömbös” – mondta erre Vejkey Imre, KNDP-s képviselő, az országgyűlés igazságügyi bizottságának elnöke. Ezután egy rövid vita zajlott a két politikus között: Vejkey azzal jött, hogy Szél csak mások mögé bújna, és nem a saját véleményét ismertetné, míg Szél azzal válaszolt, hogy képviselőként pont az a dolga, hogy ezeket az embereket is képviselje. 

A politikus által közzétett videó alapján Szél végül több megszakítás után, de elmondhatta érveit a módosítója mellett, amit az a fideszes többség leszavazott a bizottságban. 

A törvénytervezetről a 444-nek is nyilatkoztak transzneműek, a véleményükről ebben a cikkben írtunk