Semjén Zsolt egyetlen este megmutatta, mik is a legfontosabb ügyek világjárvány idején

politika
2020 április 01., 10:13

Olyan javaslatcsomagot nyújtott be a KDNP-s miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt a parlamentnek kedden este, aminek egy-egy eleme önmagában is erős lenne, de így egyben tényleg tökéletesen megmutatja, milyen prioritásai vannak a kormánypártoknak járványügyi veszélyhelyzet idején. 

A módosító a katasztrófavédelmi törvényen változtatna. A mostani jogszabály szerint a főpolgármester vagy a polgármesterek veszélyhelyzetben átvehetik a települési önkormányzati képviselő-testületek vagy a fővárosi közgyűlés hatásköreit, hogy hatékonyabban és gyorsabban tudjanak intézkedni. Lényegében rendeleti úton intézhetik a települések ügyeit, akárcsak Orbán Viktor az országét. (Más kérdés, hogy Komló fideszes, de kisebbségben lévő polgármestere azonnal úgy élt ezzel a lehetőséggel, és fogadta el a város költségvetését, hogy egyébként módja lett volna összehívni a képviselőtestületet. Így tett Szekszárd fideszes polgármestere is, aki szintén egyedül fogadta el a költségvetést. Nagykanizsa szintén fideszes, de kisebbségben lévő polgármestere visszahívta a tanácsnokokat, csökkentette a képviselők díját. Karácsony Gergely főpolgármester sem hívta össze a Fővárosi Közgyűlés márciusi ülését, de a döntéseiről egyeztetett a frakciókkal, így a Fidesszel is. Mögötte ráadásul a közgyűlés többségének támogatása áll.) 

A Semjén-féle módosító szerint a polgármestereknek mégsem lenne akkora szabadsága, mint a miniszterelnöknek, mert a vészhelyzettel kapcsolatos döntéseiket jóváhagyásra el kell küldeniük a megyei, fővárosi védelmi bizottságoknak, amelyek 5 napon belül döntenének. Azt Gulyás Gergely korábban már jelezte, hogy szerinte polgármesterek például nem rendelhetik el helyben a településen a helyiek mozgásának korlátozását.

A jóváhagyás beépítése lassítja is az intézkedéseket. Ezt máris jelezték ellenzéki polgármesterek. Különösen lehetetlen helyzet alakulhat ki Budapesten, ahol 23 kerület polgármesterének és a főpolgármesternek a döntéseit kellene jóváhagynia a Sára Botond (volt józsefvárosi fideszes polgármester, jelenleg fővárosi kormánymegbízott) által vezetett bizottságnak. Karácsony Gergely nonszensznek nevezte Semjén javaslatát.

A megyei, illetve a fővárosi védelmi bizottság elnöke a kormány által kinevezett kormánymegbízott. 20-an vannak, közülük 13 egykori fideszes politikus. A védelmi bizottságok elnökhelyettese a honvédelemi miniszter által kijelölt katona, valamint a katasztrófavédelmi szerv területi szervének vezetője. A bizottság tagja még a megyei közgyűlés elnöke (fideszes politikusok), a fővárosban a főpolgármester vagy az általa kijelölt főpolgármester-helyettes, a megyei jogú város polgármestere, a katonai igazgatás területi szervének vezetője, a helyi rendvédelmi szerv illetékes vezetője, az egészségügyi államigazgatási szerv képviselője és az árvízi védekezésért felelős szervezet vezetője.

UPDATE: Gulyás Gergely bejelentette, hogy a kormány visszavonja a polgármestereket gyámság alá helyező javaslatot. 

Semjén salátacsomagjának másik levele, hogy a Városligetben megvalósuló ingatlanprojekteket is kiemelten közérdekű beruházásnak minősítené, 

vagyis az ingatlanok tekintetében változtatási tilalom nem alkalmazható.A Városliget további beépítését ellenző Karácsony Gergely főpolgármester javaslatára a fővárosi önkormányzat idén februárban változtatási tilalmat rendelt el a Városliget területére. Ezt írhatja felül Semjén javaslata. 

Semjén a kormány nevében most látja elérkezettnek az időt arra is,  hogy lényegében teljesen ellehetetlenítse a transzszexuálisokat. Az anyakönyvi eljárásról szóló törvényt módosítaná úgy, hogy a születési anyakönyvbe bekerülne a születési nem, „az elsődleges nemi jelleg, illetve kromoszóma alapján meghatározott biológiai nem” alapján, ez az adat pedig a javaslat alapján nem lenne megváltoztatható. 

Az indoklásban azt írják: 

„Az anyakönyvbe bejegyzett nem, tulajdonképpen az orvos által megállapított tényen alapul, amelyet az anyakönyv deklarál. Az anyakönyv ellenkező bizonyításig a bejegyzett tényeket, jogokat igazolja, tehát jog keletkeztető hatása nincs. Az anyakönyv által deklarált nem alapján azonban már jogok, illetve kötelezettségek keletkezhetnek, ennek megfelelően szükséges a születési nem fogalmának meghatározása. Tekintettel arra, hogy a biológiai nem teljes megváltoztatása nem lehetséges, jogszabályban szükséges rögzíteni, hogy ennek megváltoztatására az anyakönyvi nyilvántartásban sincs lehetőség.”

Erre is jutott figyelem. A javaslat szerint az állami/önkormányzati közös fenntartású színházakban kibővítik a felügyelőbizottságok számát az eddigi 3-ról 5-re. És rögtön kikötik azt is, hogy az 5 főből hármat a minisztérium jelöl ki. Ez szinte az összes színházat érinti, kivétel lehet a főváros által kizárólagosan fenntartásba átvett Katona József Színház, Örkény Színház, Radnóti Színház, Trafó és a Szabad Tér Színház.

Ezekhez képest már tényleg apróság, hogy az állam ingyen odaad két ingatlant a Schmidt Mária által vezetett Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványnak. Ez a közalapítvány működteti a Terror Háza Múzeumot, a XX. Század Intézetet, a XXI. Század Intézetet, a Kommunizmuskutató Intézetet és a Habsburg Történeti Intézetet is.

A javaslat alapján