Saját embereit küldi be a színházakba a kormány

politika
2020 április 01., 09:34

Beküldi a színházakba az embereit a kormány. Ez is abból az - egy világjárvány kellős közepén benyújtott- salátatörvény-tervezetből derül ki, melyben szó esik Schmidt Mária közalapítványáról, a nemváltoztatásról, a Ligetről, és ami elvenné a polgármesterektől az önálló döntési jogot.

Az Index azt írja, a törvényjavaslat 30. paragrafusában szereplő módosítás azokra a színházakra vonatkozik, amelyek az tavaly elfogadott előadó-művészeti törvény alapján közös állami-önkormányzati fenntartásúakká válnak. Azt ugyan még nem lehet tudni, pontosan melyikek lesznek ilyenek, de az a legvalószínűbb, hogy szinte az összes, kivéve a főváros által kizárólagosan fenntartandó Katona József Színházat, Örkény Színházat, Radnóti Színházat, Trafót és a Szabad Tér Színházat.

Az új javaslat szerint a közös fenntartású színházakban az eddig három helyett öt tag is lehet a felügyelőbizottságban, és ebből három főt a minisztérium jelöl ki, irányít és felügyel. Személyükről is csak ők döntenek, és arról is, meddig vehetnek részt a bizottság munkájában.