A britek letesztelik az idősotthonok dolgozóit

járvány
2020 április 15., 09:21

A következő napokban megkezdik az idősotthonokban dolgozók tesztelését Nagy-Britanniában, jelentette be Matt Hancock egészségügyi miniszter. Rajtuk kívül tesztelni fogják a tüneteket produkáló lakókat, valamint azokat is, akik kórházi kezelés után kerülnek bentlakásos intézménybe, írja a Financial Times.

Országszerte nagyjából 400 ezren élnek idősotthonokban, és az intézmények kétharmada már jelezte, hogy megjelent náluk a koronavírus. Nagy-Britanniában a naponta közzétett halálozási adatok nem tartalmazzák az idősotthonok adatait, és más országokhoz hasonlóan nehezen követik a leginkább veszélyeztetett csoport helyzetét.

Az utóbbi napokban többen szorgalmaztak hasonló intézkedéseket Magyarországon is, mióta számos idősotthonban azonosították a vírust. Karácsony Gergely főpolgármester is kérte, hogy végezzenek teszteket a kórházból az idősotthonba kerülő időseken. Az érvényes útmutató azonban csak akkor írja ezt elő, az illető nem közvetlenül abból az otthonból került kórházba, ahová beköltözne. Ha igen, akkor nem tagadható meg a visszavétele, viszont 14 napra el kell különíteni.

Kedden az operatív törzs tájékoztatóján beolvasták az Index kérdését arról, hogy miért nem szűrik célzottan az idősotthonok lakóit és dolgozóit, illetve tervezik-e ezt a jövőben. Müller Cecília országos tisztifőorvos erre azt mondta, az intézményorvos gyanú esetén kérhet tesztet, de a tömeges tesztelés nem állítja meg a járvány terjedését, csak a kórházból visszaérkező elkülönítése.