A kulturális államtitkár szerint "azokra a könyvtárosokra, akik nem csinálnak semmit, azokra nem lesz majd szükség"

POLITIKA
2020 április 15., 18:40

Európában Magyarország költi GDP arányosan a legtöbb pénzt kultúrára, és ha már "ilyen magas pénzeket fordítunk jelenleg a kultúrára, akkor a mi felelősségünk, hogy ez a legjobban, a leghatékonyabban legyen elosztva és a leghatékonyabban legyen felhasználva," vezette fel a kultúráért felelős államtitkár a HírTV szerda esti műsorában, hogy miért nyújtotta be a kormány azt a törvénymódosító javaslatot, amely november elsejétől elvenné a kulturális dolgozók közalkalmazotti státuszát. Egy éve dolgoznak azon, hogy hogyan tegyék hatékonyabbá a magyar kulturális életet, mondta Fekete Péter, és ezidő alatt a legtöbb intézményvezető a közalkalmazotti bértáblát nevezte meg az egyik problémának. 

"Hiszen a bértábla 2008 óta nem változott, (..) ez a bértábla már nem tükrözi jól a rugalmas piacgazdaságot. Ahhoz, hogy az intézményeink hatékonyan tudják felhasználni ezt a rengeteg pénzt, fel kellett szabadítani. Az intézményvezetőknek lehetőséget kell adni, hogy a jó munkaerőt jól tudják megfizetni,"

mondta az államtitkár. 

link Forrás

Fekete Péter szerint azokra a könyvtárosokra, akik nem csinálnak semmit, azokra nem lesz majd szükség, 

"és azokra a könyvtárosokra, akik aktívan kitalálják, hogy hogyan lehet új és új programot hozni, ők nagyon sok pénzért ott fognak tudni maradni."

link Forrás

Azokat a kritikákat, amik kifogásolták, hogy a kormány pont a húsvéti hétvége előtt küldte véleményezésre a szakszervezeteknek a javaslatot, azzal intézte el, hogy 

"volt rá idejük az ünnepek alatt. Mikor, ha nem olyankor, mikor épp a számítógép előtt ülünk."

link Forrás

Többek közt a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), az Értelmiségi Szakszervezetek Szövetsége (ÉSZT), a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája (LIGA Szakszervezetek), a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) és a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) is kérte, hogy ne tárgyalják a törvényt, amíg véget nem ér a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzet, és lehetőség nem nyílik a részletes társadalmi vitára. 

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete korábban azt közölte, hogy ha megvalósul a javaslat, „az a kulturális szolgáltatások utolsó vacsorája lesz”. Szerintük eddig is alul fizették a kulturális szféra dolgozóit, de legalább kompenzálta őket valamennyire néhány juttatás, és a közalkalmazottaknak járó biztonság és kiszámíthatóság.