Ne tárgyalja a parlament a közalkalmazotti törvény módosítását, amíg tart a veszélyhelyzet, kérik a szakszervezetek

POLITIKA
2020 április 14., 07:29

Szakszervezetek kérik az Országgyűléstől: ne tárgyalják a közalkalmazotti törvény módosítását, amíg véget nem ér a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzet, és lehetőség nem nyílik a részletes társadalmi vitára. 

Az MTI híre szerin a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), az Értelmiségi Szakszervezetek Szövetsége (ÉSZT), a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája (LIGA Szakszervezetek), a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) és a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) adott ki közös közleményt az ügyben.

Azt írják, megdöbbenéssel értesültek arról, hogy a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény olyan módosítását készül a kormány beterjeszteni, ami szakmacsoportokat fosztana meg a jelenlegi közalkalmazotti jogállásától.

A tervezet szerint a könyvtári, múzeumi, levéltári, közművelődési, továbbá a színházi és nagyzenekari munkavállalók 1992 óta létező közalkalmazotti jogállását november 1-jével elvennék anélkül, hogy az ágazati szakszervezetekkel egyeztettek volna.- sérelmezték.

A közlemény szerint a javaslat majdnem 20 ezer ember munkajogi viszonyait változtatná meg. A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete hétfőn azt közölte: a tervezet, ha megvalósul, „valóban a kulturális szolgáltatások utolsó vacsorája lesz, melyet logikusan csak a kivégzés követhet”.