Amerikaielnökválasztás2020
Trump
43%
232
Biden
57%
306

Bernie Sanders: Felelőtlenség nem támogatni Joe Bident

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
Fotó: -/AFP

Bernie Sanders azt üzente támogatóinak: felelőtlenség lenne, ha nem állnának Joe Biden mellé most, hogy utóbbi lett az egyedüliként versenyben maradt demokrata párti elnökjelölt Donald Trumppal szemben. Sanders az AP-nek adott interjúban arról beszélt, hogy azok, akik távolmaradnak, Trump újraválasztásához járulnak hozzá.

Sanders múlt héten jelentette be, hogy felfüggeszti kampányát, így pedig Barack Obama egykori alelnöke, Joe Biden maradt egyedül a mezőnyben. Sanders hétvégén azzal is kiállt, hogy támogatja Biden kampányát. 

Mindez komoly felzúdulást váltott ki saját tábora egy részében. A Sanders-tábor keménymagjában vannak olyanok, akik nem hajlandók Bident támogatni, mert a korrupt mainstream részének tekintik, és azt mondják, hogy a Trump-ellenesség sem elég indok ahhoz, hogy rá szavazzanak. Hogy pontosan mekkora része ez a tábornak, az persze kérdés, de az biztos, hogy az interneten hangos ez a csoport, és hogy Sanders stábjának korábbi dolgozói között is vannak, akik ezt vallják. Kommunikációs stábjának egyik fő embere, Briahna Joy Gray például arról posztolt, ő nem fogja támogatni Bident - Sanders erre azt mondta az interjúban, Gray csak a volt munkatársa. A Sanders-táborból már a kampány alatt is voltak, akik erősen kritizálták, hogy jelöltjük nem támadja elég keményen Joe Bident.

Sanders szerint a kérdés, ami támogatói előtt áll, a következő: aktívan támogatják-e Bident, és közben próbálják minél progresszívabb irányba tolni a kampányát, vagy elfordulnak az egésztől, és hozzájárulnak „a modern amerikai történelem legveszélyesebb elnökének” újraválasztásához. Ő maga mindent meg fog tenni Biden megválasztásáért.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó