11 idősotthonban van jelen a koronavírus járványos mértékben

Egészségügy
2020 április 16., 08:37

Az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos megismételte a reggel már közölt friss adatokat: 1652 fertőzött van már Magyarországon, és nyolccal nőtt az elhunytak száma is, akik jellemzően valamilyen krónikus betegségben szenvedtek.

Müller beszélt arról is, hogy egyértelműen nő a kórházban kezelt koronavírusos esetek száma, már több mint 700 emberrel ez a helyzet, köztük hét gyerek is van. Ezenkívül jelenleg is hatvan ember van lélegeztetőgépen.

A tisztifőorvos szerint ugyanakkor nagyon bizakodóak, mivel az elmúlt napok adatai is azt mutatják, hogy ha nincs góc valahol, akkor a fertőzöttség egyenletesen, fokozatosan növekszik, és nem történt robbanás. 

Az idősotthonokban elkezdődtek az ellenőrzések, mondta el Müller, aki beszélt arról is, hogy országszerte 11 intézményben van jelen járványos mértékben a vírus. Nagyszámú fertőzöttség két intézményben, a Pesti úti idősotthonban, illetve a Rózsa úti idősotthonban van, ahol közel nyolcvanan fertőzöttek a lakók, illetve az ottdolgozók közül. 

A többi intézményben ez a szám jóval alacsonyabb Müller elmondása szerint, 20, illetve van ahol 10 alatti, és megfelelő elkülönítéssel ezt akár helyben is lehet kezelni. 

A 444 kérdésére Kiss Róbert alezredes megerősítette, hogy egy budapesti hajléktalanszállón koronavírusos fertőzöttet találtak, akit a héten szállítottak a vírusra utaló tünetekkel kórházba. Utána kontaktkutatást végeztek, melynek következtében két további ember került már kórházba, illetve a szállón elrendelték a fertőtlenítést. 

Kiss Róbert ezen kívül elmondta, hogy 

  • Szombathelyen tömeges szabálysértés volt: zöld hulladéktároló kigyulladt három hektáron, és rendkívül sok katasztrófaturista lepte el a környéket. Több mint 300 autóval érkeztek családok megtekinteni a tűzoltást 
  • csütörtökön 11 iráni állampolgárt toloncolnak ki Magyarországról. Erről részletesen is írtunk a napokban. 
  • 13 fővárosi és 47 vidéki kórházba szállítanak ki védőeszközöket pénteken.