Az új számítási módszer 42 százalékkal emelte a koronavírusos halottak számát Spanyolországban

külföld
2020 április 16., 18:38

A koronavírussal leginkább sújtott két spanyol régió, Madrid és Katalónia statisztikusai úgy döntöttek, hogy ezentúl azokat a halottakat is a koronavírus-fertőzöttek közé számolják, akik idősotthonokban haltak meg, miután koronavírus-fertőzésre jellemző tüneteket mutattak, de nem végeztek rajtuk tesztet, ami igazolhatta volna a fertőzést.

A koronavírus-fertőzött halottak számát a változás Katalóniában 7000 fő fölé duplázta, Madridban pedig 6724 főről 11 500 fölé emelte. A két régió statisztikai átállása országosan 42 százalékkal emelte a koronavírus-fertőzött halottak számát.

Ugyanezt a statisztikai átállást egyébként több Európai ország is meglépte a közelmúltban, köztük Belgium is, de több országban továbbra is csak a teszttel igazolt fertőzöttek szerepelnek a halálozási statisztikákban. Spanyolországban csütörtökön 19 130 főre emelkedett a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma, miután 24 óra alatt 551 ember halt meg. Ezzel Spanyolországban van népességarányosan a legtöbb, koronavírussal összefüggésbe hozható haláleset.

A világ több országában vita van arról, hogyan számolják ezeket haláleseteket, ugyanis több régióban jóval nagyobb a többlethalálozás, mint az igazolt koronavírus-fertőzött halottak száma. A kérdés, hogy a többlethalálozásért milyen arányban felel a koronavírus. A szakmai vita egyik táborában azok vannak, akik szerint teljes egészében, a másik tábor szerint viszont ezt nem lehet kijelenteni, hiszen a koronavírus miatt elrendelt lezárásoknak önmagukban is lehetnek áldozatai, akár olyanok is, akik nem fertőzöttek. (Financial Times)