Több ezer menedékkérőt költöztetnek át az égei-tengeri szigetek menekülttáboraiból a görög szárazföldre

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az ortodox húsvétot, április 19-ét követően 2380 menedékkérő és családjaik költözhetnek az égei-tengeri szigetek menekülttáboraiból szárazföldi helyszínekre - közölte a görög bevándorlásügyi minisztérium csütörtökön.

A költözőket az ígéretek szerint nem táborokban, hanem kisebb központokban, lakásokban és hotelekben helyezik majd el, hogy csökkentsék a koronavírus-fertőzés kockázatát.

A döntés kedvezményezettjei azok a menedékkérők lesznek, akik a legnagyobb veszélynek lennének kitéve abban az esetben, ha megjelenik a szigeteken működő, nagyrészt túlzsúfolt, rossz higiénés körülményekkel rendelkező táborokban.

A hatóságok már azt is meg tudták mondani, milyen összetételű ez a csoport: 200 hatvan év feletti idős ember, és 1730 krónikus betegségben szenvedő ember költözhet majd a családjával jobb körülmények közé. A folyamat nagyjából két hétig tart majd.

A szigeteken működő civil szervezetek már a COVID-19 világjárvánnyá nyilvánítása óta kérik a görög kormányt, hogy evakuálja az ország túlzsúfolt menekülttáborait, hogy megvédje a menekült és bevándorló lakókat és a táborok dolgozóit a fertőzésveszélytől.

Egy szárazföldi menekülttábort, az Athén melletti Ritsonában, már le kellett zárni a hónap elején, miután 20 lakónál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. (ekthimerini.com)

Hogy milyen beláthatatlan következményei lehetnek, ha a koronavírus beszabadul a menekülttáborokba, arról ebben a cikkünkben írtunk korábban.

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó