Több száz tengeren hánykódó rohingyát mentett ki a bangladesi partiőrség

382 embert mentett ki egy tengeren hánykódó halászhajóból a bangladesi partiőrség a BBC értesülései szerint. Mindannyian a rohingya népcsoporthoz tartoznak, és nagyjából két hónapja lehettek a tengeren. A hajó fedélzetén több mint két tucat halottat is talált a partiőrség, akik minden bizonnyal éhen haltak.

A bangladesi hatóságok jelentése szerint a hajó Malajzia felé tartott, de az nem világos, hogy a rajta utazó rohingyák szülőföldjükről, Mianmarból indultak útnak, vagy már Bangladesből, ahol mostanra 700 ezer, a hazájában meghurcolt rohingya muszlim menekült él.

A bangladesi hatóságok olyan információt is kaptak, hogy a hajót a koronavírus-járvány miatt fordíthatták vissza Malajziából.

A partiőrség már három napja kereste a hajót, amikor tegnap este jelzést kapott a felbukkanásáról az ország dél-keleti partvidékén.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó