Mianmar visszautasítja, hogy népirtást követett volna el

külföld
2018 augusztus 28., 05:39
comments 60

Visszautasította a mianmari kormány az ENSZ előző nap nyilvánosságra hozott jelentését, ami népirtással vádolta meg. Zav Htaj kormányszóvivő a dpa hírügynökségnek sms-ben elküldött közleményében azt írta: az ország saját, független bizottsága már vizsgálja a rohingyák elleni jogsértésekről szóló vádakat. (A mianmari kormány által júliusban felállított testület tevékenységét jogvédők már korábban elítélték, mert szerintük az hiteltelen, a jogsértések elkövetőit nem elszámoltatni, hanem tisztára mosni akarják.)

Kb. 700 ezer rohingya menekült el egy éve Mianmarból Bangladesbe, miután a hadsereg hadműveletet indított a muszlim kisebbség elűzésére, arra hivatkozva, hogy a rohingya lázadók rendszeresen támadják a hatóságokat.

Az ENSZ független tényfeltáró bizottsága a jelentésében megállapította, hogy a hadsereg „a népirtás szándékával” gyilkolt halomra és erőszakolt meg kisebbségi rohingyákat, és ezért főparancsnokát és öt másik tábornokot emberiesség elleni bűncselekményekért bíróság elé kellene állítani.

Az Aung Szan Szú Kjí vezette mianmari civil kormány engedte, hogy szabadon terjedjen a buddhista többségű országban a muszlim rohingyák elleni gyűlöletbeszéd, megsemmisített olyan iratokat, amik bizonyítanák a jogsértéseket, és nem védte meg az ország kisebbségeit Arakán, Kacsin és San szövetségi államokban az emberiesség elleni és háborús bűncselekményektől – olvasható a jelentésben.

Zav Htaj szóvivő a keddi közleményében hozzátette: a kormány felvette a kapcsolatot a Facebookkal, ami hétfőn eltávolította 18 mianmari tisztségviselő és szervezet profilját, illetve 52 oldalt a közösségi médiáról arra hivatkozva, hogy „gyűlöletet keltenek, és félretájékoztatnak”. A Facebook többek között törölte Min Aung Hlaing mianmari hadsereg-főparancsnok oldalát is. „Sok félreértés van a kormány és a Facebook viszonyával kapcsolatban”, a tartalomszolgáltatóknak védeniük kellene a szólás szabadságát – írta a szóvivő. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.