ENSZ: Felelősségre kell vonni népirtásért a mianmari hadsereg vezetőit

külföld
2018 augusztus 27., 08:33
comments 19

A mianmari főparancsnok és három tábornok bíróság elé állítását javasolja az ENSZ hétfőn közreadott jelentésében. A szervezet vizsgálóbizottsága szerint amit a mianmari hadsereg csinál a rohingyákkal, az népirtás. A jelentésben kitérnek Aung Szan Szú Kji felelősségére is, akitől múlt héten újabb díjat vettek vissza. Őt azért kritizálják, mert semmit sem tett, hogy megállítsa a vérengzést.

A vizsgálóbizottságot 2017 márciusában állították fel, a jelentésben azt javasolják, a hadsereg hat vezetőjét állítsák a Nemzetközi Büntetőbíróság elé.

A Facebook nemrég ismerte el, hogy szerepük volt a muszlim rohingya kisebbség elleni 2017-es erőszakhullám elterjedésében Mianmarban. Már tavasszal megírtuk, milyen hangsúlyosak voltak a közösségi médiában a rohingyákról terjedő álhírek és muszlim-ellenes nacionalista propaganda az országban.

photo_camera Menekülő rohingják 2017 októberében Fotó: Paula Bronstein/Getty Images

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.