A Facebook nekiállt kiseperni a mianmari szélsőségeseket az oldalairól

Az ENSZ hétfőn adta ki a jelentését arról milyen felelősségre vonásokat javasolnak a mianmari rohingya népirtással kapcsolatban. A mianmari főparancsnok és három tábornok bíróság elé állítását javasolták, és megerősítették, hogy amit a mianmari hadsereg csinál a rohingyákkal, az népirtás.

A rohingya népcsoport üldöztetéséhez a Facebook is kimutathatóan hozzájárult. Elemzők bizonyították, milyen óriási ütemben terjedt a gyűlöletbeszéd a Facebookon a mianmari válság idején.

Az ENSZ-jelentés publikálása után nem sokkal a Facebook is közleményt adott ki. Ebben elismerték, hogy korábban valóban lassan reagáltak a helyzetre, de most tempót váltanak.

Ennek fényében leszednek a Facebookról 18 profilt, egyet pedig az Instagramról, továbbá letiltanak 52 szervezeti Facebook-oldalt is, amelyeket összesen 12 millióan követnek.

Letiltották például a hadsereg főparancsnokát, Min Aung Hlaing tábornokot, valamint a hadsereg televíziójának oldalát is. Az oldalakon lévő adatokat azonban megőrzik.

A Facebook azzal indokolja a tiltásokat, hogy az ENSZ szerint ezek a személyek és szervezetek súlyos emberi jogi visszaéléseket követtek el Mianmarban, és meg akarják előzni, hogy a Facebookot használják az etnikai feszültségek gerjesztéséhez.

46 oldalt és 12 profilt kifejezetten azért távolítottak el, mert koordináltan hiteltelen információkat jelenítettek meg. A Facebook szerint sokszor független hír- vagy véleményoldalként tüntették fel magukat, de valójában a hadsereg propagandáját közvetítették. Azt is hangsúlyozták, hogy továbbra is azon dolgoznak, hogy megelőzzék a közösségi oldal “visszaélésszerű” használatát Mianmarban.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.