A Facebook nekiállt kiseperni a mianmari szélsőségeseket az oldalairól

Az ENSZ hétfőn adta ki a jelentését arról milyen felelősségre vonásokat javasolnak a mianmari rohingya népirtással kapcsolatban. A mianmari főparancsnok és három tábornok bíróság elé állítását javasolták, és megerősítették, hogy amit a mianmari hadsereg csinál a rohingyákkal, az népirtás.

A rohingya népcsoport üldöztetéséhez a Facebook is kimutathatóan hozzájárult. Elemzők bizonyították, milyen óriási ütemben terjedt a gyűlöletbeszéd a Facebookon a mianmari válság idején.

Az ENSZ-jelentés publikálása után nem sokkal a Facebook is közleményt adott ki. Ebben elismerték, hogy korábban valóban lassan reagáltak a helyzetre, de most tempót váltanak.

Ennek fényében leszednek a Facebookról 18 profilt, egyet pedig az Instagramról, továbbá letiltanak 52 szervezeti Facebook-oldalt is, amelyeket összesen 12 millióan követnek.

Letiltották például a hadsereg főparancsnokát, Min Aung Hlaing tábornokot, valamint a hadsereg televíziójának oldalát is. Az oldalakon lévő adatokat azonban megőrzik.

A Facebook azzal indokolja a tiltásokat, hogy az ENSZ szerint ezek a személyek és szervezetek súlyos emberi jogi visszaéléseket követtek el Mianmarban, és meg akarják előzni, hogy a Facebookot használják az etnikai feszültségek gerjesztéséhez.

46 oldalt és 12 profilt kifejezetten azért távolítottak el, mert koordináltan hiteltelen információkat jelenítettek meg. A Facebook szerint sokszor független hír- vagy véleményoldalként tüntették fel magukat, de valójában a hadsereg propagandáját közvetítették. Azt is hangsúlyozták, hogy továbbra is azon dolgoznak, hogy megelőzzék a közösségi oldal “visszaélésszerű” használatát Mianmarban.