PSZ: Teszteljenek minden érettségizőt és felügyelő tanárt!

oktatás
2020 április 17., 10:26

Ha a kormány ragaszkodik az írásbeli érettségi május 4-i kezdési időpontjához, minden olyan személyt teszteljenek, aki a középiskolai érettségiben részt vesz,

és csak azok vizsgázhassanak vagy működhessenek közre a folyamatban, akiknek a teszteredménye negatív lett

 - követeli a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ). 

A szakszervezet pénteken kiadott közleményében hangsúlyozta, a tesztelésre azért van szükség, mert a fiatalok akár teljesen tünetmentesen hordozhatják a vírust, és ha hordozóként részt vesznek a vizsgán, azzal tanáraikat és társaik családjait sodorják veszélybe. Ezért szünetel március 16. óta a hagyományos tanítás is. 

„Azok a diákok, akik a teszt eredményeként vírushordozók, még a nyár végi, őszi felsőoktatási pótfelvételi előtt kapjanak lehetőséget arra, hogy érettségi vizsgát tudjanak tenni felsőfokú tanulmányaik megkezdéséhez”

 - írja a PSZ közleménye.

A tanárokat pedig arra szólítja fel, hogy amennyiben krónikus betegségben szenvednek, vagy más okból veszélyeztetve érzik magukat, semmiképpen se vállaljanak munkát, beosztást az érettségik alatt.

„A PSZ elvárja a kormánytól, továbbá a fenntartóktól és a munkáltatóktól, hogy semmilyen hátrányos munkajogi következmény ne érje azt, aki nem vállal munkát érettségi idején!”

- fogalmaznak, hozzátéve, ha a kormány nem teszteli az érettségi folyamatában részt vevő személyeket, minden esetleges megbetegedésért vállalnia kell a felelősséget.

Az érettségi megtartását (írásbeli vizsga formájában) csütörtökön jelentette be a miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely, a döntést ebben a cikkünkben kommentálta részletesen egy gyakorló pedagógus.