A Spiegel szerint abszurd, hogy Magyarország kapja a legtöbb pénzt az EU koronavírus-segélyalapjából

külföld
2020 április 18., 14:23

Magyarország kapja a legtöbb pénzt az Európai Unió első koronavírus-segélyalapjából, annak ellenére, hogy egyelőre alig érinti a járvány (amikor a pénzről döntöttek még mindössze húsz fertőzött volt), viszont szinte naponta éri kritika Orbán Viktor kormányának antidemokratikus húzásait – írja a Spiegel német hírmagazin.

Az EU március 13-án határozott arról, hogy a Coronavirus Response Investment Initiative (CRII)  segélyalapból Magyarország 5,6 milliárd eurót, közel kétezer milliárd forintot (az éves magyar nemzeti összetermék 3,8 százalékát!) kaphat. A Spiegelnek nyilatkozó német szakértő abszurdnak nevezte, hogy a vírus által alig érintett Magyarország ekkora pénzhez jut, míg a hatszor népesebb, és már március közepén nagyon súlyos járványhelyzettel küzdő Olaszországnak mindössze 2,3 milliárd euró (tehát a magyar össze fele) jutott ebből az alapból.

A lap, illetve interjúalanya természetesen azt is szóvá teszi, hogy miközben az EU nagyvonalú támogatásokat juttat az országnak, gyakolatilag Orbán Viktor diktatórikus hatalomépítését finanszírozza, és eképpen az EU saját értékeit ássa alá. A Spiegel említi Ursula von der Leyen bizottsági elnök és Donald Tusk illetve az Európai Néppárt kritikáit a felhatalmazási törvénnyel kapcsolatban. 

A Spiegel cikke szerint Orbán illetve a magyar kormány kommunikációjában ráadásul vissztérő elem, hogy „Brüsszel nem segít” a koronavírus elleni küzdelemben, és látványosan keresi a Kínai Népköztársaság kegyeit.

A 37 milliárd eurós CRII koronavírus-segélyalapba egyébként a kohéziós alapok még föl nem használt pénzeiből csoportosított át az unió, ez a magyarázata annak, hogy Magyarország ilyen sok pénzt kapott belőle. Március végén már volt ebből kisebb csetepaté, amikor Újhelyi István szocialista képviselő hazugsággal vádolta meg a kormányt valamelyik „az EU nem segít” típusú nyilatkozat miatt, de a felhatalmazási törvény botránya mellett nem sokan figyeltek rá. A magyar kormány álláspontja az volt, hogy ezek a pénzek a kohéziós alapból egyébként is jártak volna az országnak, úgyhogy az EU nem adott extra segítséget.