Eljárást indít a magyar kormány ellen az Európai Bizottság elnöke, ha a korlátozások átlépik a megengedett mértéket

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az Európai Bizottság elnöke a Bildnek adott interjújában beszélt arról, az EU-tagországok többsége vészhelyzeti rendelkezéseket vezetett be, ami „válságos időkben alapvetően rendben is van”, de csak „arányos, időben korlátozott és demokratikusan ellenőrzött” intézkedéseket szabad tenni. 

Fotó: FRANCOIS WALSCHAERTS/AFP

Majd a magyarországi felhatalmazási törvénnyel kapcsolatban azt mondta, valamennyi tagországban figyeli, hogy miként érvényesülnek ezek a követelmények, „de Magyarország esetében a múltbéli kritikus tapasztalatok miatt különösen odafigyelünk”.

Kész vagyok cselekedni, ha a korlátozások átlépik a megengedett mértéket” - mondta Ursula von der Leyen, majd hozzátette, hogy ha ez megtörténik, akkor kötelezettségszegési eljárás fenyeget.

Vasárnap a német elnökség fő témáit bemutató Heiko Maas külügyminiszter is arról írt, hogy  aki aláássa az EU közös értékekből álló talapzatát, „ne számítson arra, hogy korlátozás nélkül profitálhat az EU pénzügyi előnyeiből”. Maas pénteken, a Spiegelnek adott interjújában is foglalkozott Magyarországgal, hangsúlyozva, hogy a magyar kormány ideiglenes intézkedéseit „aránytalannak” találja, és azt is hozzátette, hogy szerinte indokolt volna a jogállamiság alepelveinek betartásához kötni az uniós források folyosítását. (Süddeutsche Zeitung/MTI)