Jön a munkahelymegtartó hitel, és már 75 százalékos munkaidőcsökkentésre is jár bértámogatás

gazdaság
2020 április 20., 13:45

György László, az ITM államtitkára új állami támogatásokat jelentett be hétfő délután, a járvány miatt bajba került vállalkozások segítésére:

Olcsó hitel bérekre

Hamarosan jön a "munkahelymegtartó hitel", amelyet bérek kifizetésére vehetnek fel a vállalkozások. A kamat csak 0,1 százalék lesz, és legfeljebb 9 havi bérre lehet felvenni, és 2 év alatt kell törleszteni. Részletek később derülnek ki.

Bővített és egyszerűsített bértámogatás

Bővítik továbbá a csökkentett munkaidőre kényszerült dolgozók támogatását. A korábban már bejelentett rendszer szerint legfeljebb 50 százalékos bér- és munkaidő csökkentés után lehetett felvenni, a kieső bér 70 százalékáig, legfeljebb a minimálbér kétszeresét alapul véve. 

A most kibővített rendszer szerint a támogatás "már napi 2 óra munkavégzés", azaz 75 százalékos munkaidőcsökkentés után is felvehető lesz. Erről már hétfő este jelenik meg a kormányrendelet.

Egyszerűsödik a bértámogatás igénylésének módja is, a nfsz.munka.hu oldalon lehet majd jelentkezni érte. Eddig a járási munkaügyi hivatalokban kellett intézni ezt. (MTI)