Már több mint 2,5 millió igazolt koronavírus-fertőzött van a világon

külföld
2020 április 21., 16:21

Világszerte meghaladta a 2,5 milliót az új típusú koronavírus-járvány azonosított fertőzöttjeinek a száma kedd estére, de a járvány terjedési üteme lassult.

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint 2 501 156 fertőzöttet, 171 810 halálesetet és 659 732 gyógyultat tartottak nyilván a világban.

Olaszországban egy nap alatt 534-en haltak meg, így keddre a Covid-19 járvány áldozatainak száma 24 648-ra nőtt. A fertőzöttek száma - a haláleseteket és a gyógyultakat leszámítva - 107 709-re esett vissza a hétfői 108 237-ről. Kórházban 24 134 beteget ápoltak, közülük 2471-en voltak intenzív osztályon. Az aktív esetek száma viszont az elmúlt 24 órában jelentősen csökkent az országban, összesen 528 fővel, ami az első ilyen arányú csökkenés ebben az adatban.

Spanyolországban enyhén emelkedett a halálottak száma, keddre 430-an haltak meg, a fertőzést 3968 paciens szervezetében mutatták ki, ami lassuló tendenciát jelez a hétfői 4266 és a vasárnapi 4218 után. Bejelentették, hogy a járvány miatt idén elhalasztják a hagyományos pamplonai bikafuttatást.

A brit statisztikai hivatal (ONS) tanulmánya szerint az Angliában és Walesben - ahol Nagy-Britannia lakosságának 90 százaléka él - kiállított halottvizsgálati bizonyítványok harmada említette az új koronavírust a halálozásokkal összefüggésben az április 10-én zárult egy hétben. A vizsgált héten 18 516 halálesetet jelentettek, 7996-tal többet, mint ahány az öt évre visszatekintő statisztikai átlag alapján az évnek ebben a szakaszában várható lett volna. Nagy-Britanniában eddig több mint 16 ezren haltak meg a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta betegségben.

A francia kormány kedden jelezte, hogy a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozások feloldása utáni óvintézkedésekről nemcsak vitát, hanem szavazást is tartanak majd a parlamentben. Az ellenzéki pártok elsősorban az úgynevezett kapcsolatkövető okostelefon-alkalmazások miatt kérték a szavazást. A kormány által javasolt StopCovid elnevezésű alkalmazás célja az, hogy a felhasználó automatikus értesítést kapjon arról, ha egy koronavírus-fertőzött közelébe került. A Pasteur Intézet tanulmánya szerint a franciák mintegy hat százaléka esik át a koronavírus-fertőzésen a kijárási korlátozások május 11-re tervezett végéig, ami nagyon alacsony szint ahhoz, hogy további óvintézkedések nélkül az országot ne érje el a járványnak egy második hulláma.

Dánia, ahol 7711 fertőzöttje és 364 halálos áldozata van a koronavírusnak, tovább lazít a koronavírus miatt életbe léptetett korlátozásokon, és május 10-től engedélyezi az 500 fő alatti nyilvános rendezvényeket.

Noha kedden ezer alatti új fertőzésről számoltak be az illetékes hatóságok, továbbra is emelkedő tendenciát mutatva átlépte a negyvenezret az igazolt fertőzöttek száma Belgiumban, a halálos áldozatoké pedig megközelítette a hatezret. Hollandia és Luxemburg a járvány terjedésének jelentős lassulásáról adott hírt kedden.

Egyre több német tartományban vezetnek be maszkviselési kötelezettséget a koronavírus-járvány miatt. A Robert Koch (RKI) országos járványügyi intézet figyelmeztetett, hogy bármikor ismét elindulhat egy újabb fertőzéshullám, amely nagyobb és pusztítóbb lehet, mint az első. A RKI adatai szerint az új típusú koronavírust keddig országszerte 143 457 ember szervezetében mutatták ki, ami 1785 esettel több az egy nappal korábbinál, a halálesetek száma kedd estig 4 869-re nőtt.

Ausztriában folytatódik az üzletek és az iskolák lépésről lépésre történő újranyitása. Sebastian Kurz kancellár kijelentette, „jó úton vagyunk”, az óvintézkedések hatásosak. A hétvégén száz alá csökkent az új fertőzöttek számának napi növekedése. Ausztriában eddig 14 845-an fertőződtek meg, a halálesetek száma 483.

Horvátországban a legfrissebb adatok szerint egy nap alatt 27-tel, 1908-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, 48 halálos áldozata van a járványnak, az elmúlt 24 órában egy ember hunyt el. Az első fertőzés megjelenése óta 801 beteget nyilvánítottak gyógyultnak.

Csehországban több mint 27 ezer személyt tesztelnek le csütörtöktől kezdve, egy hét leforgása alatt, hogy megállapíthassák: a lakosság milyen része került eddig kapcsolatba az új koronavírussal. Csehországban kedd reggelig 6914 személy fertőződött meg az új koronavírussal, közülük 1597 már felgyógyult a betegségből. A Covid-19 betegségben elhunytak száma 196.

Az ukrán egészségügyi tárca a járvány jelenlegi helyzetében azt javasolja a kijevi kormánynak, hogy május 12-ig hosszabbítsák meg a karantén-intézkedéseket, bizonyos korlátozásokon viszont enyhítsenek. Ukrajnában a fertőzöttek száma keddre egy nap alatt 415 új esettel 6125-re, az elhunytaké pedig tíz újabb halálos áldozattal 161-re nőtt.

Az első húsz koronavírus-fertőzött páciens fogadásával megkezdte működését kedden Új-Moszkvában az a járványközpont, amelynek építését március 12-én kezdték meg. Oroszországban több mint 5600-zal nőtt a fertőzések száma és elérte az 52 763-at. A halálozások száma 51-gyel 456-ra nőtt.

Több mint ezer külföldit engedtek ki ideiglenesen az iráni börtönökből a járvány megfékezése érdekében. Irán a járvány által leginkább sújtott országok egyike. A vírus fertőzöttjeinek száma 84 802, míg a halálos áldozatoké 5297.

Indonéziában megtiltják az utazásokat a ramadánt lezáró íd al-fitr böjtvégi ünnepen, Szaúd-Arábiában a ramadán alatt is zárva marad a mekkai és a medinai nagymecset. (MTI)