Tovább nőtt a kanadai ámokfutás halálos áldozatainak száma

Már 19 halálos áldozata van annak a szombati, a kanadai Új-Skócia (Nova Scotia) tartományban történt lövöldözésnek, amelyet egy magát rendőrnek kiadó kanadai férfi követett el összesen 16 helyszínen - jelentette be Justin Trudeau kanadai miniszterelnök héfőn, írja a Guardian.

Az ámokfutás 12 órán át tartott, ezalatt a férfi bejárta a délkelet-kanadai tartomány középső és északi részét. A rendőrség eddig összesen 16 helyszínről szerzett tudomást, ahol a gyilkosságsorozat elkövetője járt, de ezeknek még nem fejeződött be a vizsgálata. Az elkövető öt épületet fel is gyújtott, többségük lakóház, és a rendőrség szerint nem zárható ki, hogy találnak még holttesteket azoknak a házaknak a maradványai alatt, amelyek teljesen leégtek.

Az elkövetőt, egy 51 éves Gabriel Wortman nevű férfit - foglalkozása műfogsorkészítő - még a lövöldözés másnapján kora reggel feltartóztatták és lelőtték a rendőrök. Tette okai egyelőre ismeretlenek, de az alapján, hogy az elkövetéséhez elkészítette a tartományban használt rendőrautó és egyenruha pontos másolatát, a támadás előre kitervelt lehetett. Az áldozatok között van tanár, ápoló, rendőr, szociális munkás és három házaspár is.

„Minden kanadai együtt érez a gyászoló családokkal és a szeretteiket siratókkal. Egy ember szörnyű cselekedete nem szabad, hogy falat építsen közénk ezekben a nehéz időkben” - mondta Justin Trudeau miniszterelnök hétfői sajtótájékoztatóján. 

Az új-kóciai vérengzés Kanada történetének legdurvább merénylete, legutóbb 1989-ben követtek el ehhez hasonló méretű bűncselekményt.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó