A járvány sem tudja elrettenteni a Mészáros-birodalomnál kikötni akaró tízmilliárdos közbeszerzéseket

Új fejezet kezdődik a 444 életében.

A G7 írt arról, hogy ugyan számos állami beruházás elakadt a koronavírus okozta vészhelyzet miatt, de azért vannak projektek, melyeket egy világjárvány sem tud megakasztani. Mint a lap írja, az elmúlt hetekben több olyan nagyösszegű tendert is lezártak, melyek már hónapok óta húzódtak. 

És ugyan a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) hivatalosan még nem adott ki tájékoztatást a nyertesekről, az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerbe azonban már feltöltötték ezeket. 

Innen derült ki, hogy a Pápa és Győr közötti 83-as főút kétszer kétsávossá fejlesztésének egyik felét a Soltút Kft. építheti 46,2 milliárdért, míg a másikat a számos állami megrendelést elnyerő, Szíjj László érdekeltségébe tartozó Duna Aszfalt 44,2 milliárdért. A lap számítása szerint így a főút egy kilométere 2,4 milliárd forintba kerül, aminél az elmúlt időszakban drágábban is épültek fajlagosan utak.

De nemcsak Szíjj László, hanem Mészáros Lőrinc is sikerrel pályázott a közelmúltban: március 2-án hirdettek eredményt a Püspökladány és Biharkeresztes közötti 55,6 kilométeres vasútvonal villamosítására kiírt tenderen. A nyertes pedig az osztrák Strabag vasúti vállalata és a Mészároshoz kötődő R-Kord alkotta konzorcium lett egy 47,2 milliárdos ajánlattal.

Ez kilométerenként 850 millió forintos költséget jelent, ami rendkívül soknak tűnik a G7 szerint, még akkor is, ha egy komplex projektről van szó. 

Nem ez volt az R-Kord egyetlen sikere: a vállalat két helyen, Vácon és Újszászon is transzformátor alállomás teljes építészeti villamos rekonstrukcióján dolgozhat nemsokára, összesen 4,3 milliárd forintért. 

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér