Egy nagy kalapáccsal törte be a múzeum ajtaját a férfi, aki ellopta Van Gogh festményét

Egy nagy kalapáccsal zúzta be a hollandiai Singer Laren Múzeum ajtaját a titokzatos műkincstolvaj, aki március 30-án a kora hajnali órákban ellopta Vincent van Gogh egy kis méretű, de értékes festményét a koronavírus-járvány miatt zárva tartó intézményből.

A múzeum ajtaja a lopás után, március 30-án.Fotó: Caspar Huurdeman/ANP via AFP

Egy megtörtént bűnügyekkel foglalkozó holland tévéműsorban kedd este részletet tettek közzé a biztonsági kamerák felvételeiből, és azon látszik, amint egy férfi egy nagyméretű kalapáccsal, néhány határozott ütéssel betöri az üvegajtót. A nyomozás érdekei miatt nem publikált más felvételeken látható, ahogy később a festménnyel a jobb hóna alatt, a pöröllyel a bal kezében távozik az épületből a múzeumi ajándékbolton keresztül.

A videót annak reményében hozta nyilvánosságra a rendőrség, hogy segít kézre keríteni a betörőt, akinek egyelőre nem találják a nyomát.

A tolvaj A nueneni paplak kertje 1884 tavaszán című festményt vitte magával, amit a Groningeni Múzeum adott kölcsön egy időszaki kiállításra az Amszterdamtól keletre, Laren városában található múzeumnak.

A műkincslopásról nem minden felvételt hoztak nyilvánosságra, mivel védeni kell a múzeumnak a biztosítótársaság által is jóváhagyott biztonsági rendszerét – mondta Evert van Os múzeumigazgató.

A betörő több ajtón és többrétegű, szakértők által is jóváhagyott védelmi rendszeren hatolt keresztül, ezért a felvételekből nem lehet következtetést levonni a múzeum biztonsági rendszerének minőségéről – mondta.

A festménylopási ügyben még senkit sem tartóztattak le, és a rendőrség azt sem tudja, az elkövető egyedül volt-e. Mindenesetre keresnek egy fehér furgont, ami a biztonsági kamerák felvételeinek tanúsága szerint a betörés idején a múzeum előtt haladt el.

A rendőrség a műsorban főleg azok jelentkezését kérte, akik látták a tettest motoron a múzeumhoz érkezni, de kérte a múzeumban a megelőző napokban megforduló látogatókat is, hogy osszák meg a helyszínen készült fotóikat, videóikat, hátha látható azokon egy terepszemlét tartó, gyanús alak.

Az Opsporing Verzocht kedd esti adása után a rendőrség 56 új bejelentést kapott a képlopással kapcsolatban.

Maren Wonder rendőrségi szóvivő szerint nagyon valószínű, hogy a bűncselekmény célpontja kifejezetten Vincent van Gogh 25×27 cm-es olajképe volt.

A mű abból a korszakból származik, amikor a festő visszatért a vidéken élő családjához, és többnyire komor hangvételű festményeken megörökítette az ott lakók hétköznapjait, ekkor készült a Krumplievők című híres képe is.

Az ellopott festmény értékét a holland sajtó korábban több millió euróra becsülte. 

(MTI)