Irán először állíthatott pályára egy katonai műholdat

külföld
2020 április 22., 14:09

Az iráni Forradalmi Gárda állítása szerint sikerrel állítottak pályára egy katonai műholdat, Irán történetében először, írja a BBC

A Nur (Fény) névre elkeresztelt műhold 425 kilométerre a Földtől érte el a pályáját. A beszámoló szerint Irán tavaly több alkalommal is próbálkozott már a kilövéssel, de azok a kísérletek kudarcot vallottak. Ha most valóban sikerrel jártak, az vélhetően mélyíteni fogja az Irán és az Egyesült Államok közötti feszültségeket. 

photo_camera Fotó: -/AFP

Az Egyesült Államok már korábban jelezte, hogy ilyen műholdak nem férnek össze az ENSZ Biztonsági Tanácsa által megalkotott határozattal, melyek értelmében Irán nem tehetne semmi olyasmit, melynek folyományaként olyan rakétákhoz juthatnak, melyek képesek nukleáris tölteteket is célba juttatni. 

Irán ugyanakkor tagadta, hogy megsértették volna a megállapodást, és elmondásuk szerint űrprogramjuk békés célokat szolgál, nem terveznek atomfegyvereket fejleszteni. 

Ugyanerre az ENSZ-határozatra épület a 2015-ben Irán, illetve a világ vezető hatalmai között született atomalku, melyet aztán Donald Trump rúgott fel két évvel ezelőtt. A két ország közötti viszony idén januárban rég nem látott mélypontra jutott, amikor az Egyesült Államok egy dróntámadásban megölte Irán legfontosabb katonai-politikai vezetőjét, Kasszem Szulejmanit. 

A Pengaton már közölte is, hogy az Egyesült Államok továbbra is közelről fogja vizsgálni Irán törekvéseit az űrtechnológia területén. És ugyan ismereteik szerint az ország egyelőre nem rendelkezik interkontinentális ballisztikus rakétákkal, ugyanakkor szerintük épp ezek kifejlesztésére törekedhetnek.