Müller Cecília: Kevés helyről kellett ténylegesen beteget hazaküldeni

járvány
2020 április 22., 09:47

Felszabadították a kórházi ágyak 50 százalékát, de „valójában kevés helyről kellett ténylegesen beteget hazaküldeni”, hiszen az ágyak kihasználtsága 60-70 százalék körül volt, mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai tájékoztatóján. (A kórházból hazaküldött, nem koronavírusos betegek problémájáról itt írtunk.)

Folytatódik az idősotthonok ellenőrzése és - főleg a közös használatú területek - fertőtlenítése is. Utóbbit a honvédség végzi az intézményvezetőkkel egyeztetve, mondta.

photo_camera Fotó: M1/Youtube

Müller azt mondta, szerdán 1,13 millió maszkot és 365 ezer kesztyűt szállítanak ki az idősotthonoknak a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság megyei kirendeltségein keresztül. (Ahogy beszámoltunk róla, korábban nem mindenhova sikerült annyi védőeszközt szállítani az állami készletekből, amennyit központilag előírtak.)

A tájékoztatón beolvasták a Demokrata kérdését arról, hogy terveznek-e széleskörű antitest-vizsgálatot, ami megmutathatná a népesség valós átfertőzöttségét. Müller erre azt mondta, ilyet a járvány után érdemes csinálni. 

Kiss Róbert, az ügyeleti központ munkatársa a rendőri intézkedésekről és a védőfelszerelésekről sorolt adatokat. Azt mondta, szerdán több mint hárommillió maszk, kétmillió kesztyű és 164 lélegeztetőgép érkezik az országba.