Egy hazai iskolai tanárai is kértek a civilek arcpajzsából, annyira félnek az érettségitől

Egészségügy
2020 április 23., 15:40

A 444 tudomása szerint egy hazai iskola tantestülete is bejelentkezett azoknál a Facebookon szerveződő civileknél, akik kórházi dolgozókkal történt egyeztetés után hetekkel ezelőtt saját pénzből és gépekkel kezdek átlátszó plexi arcvédő pajzsokat gyártani. A tanárok ki akarják próbálni, hogy milyen érzés órákon át pajzsot viselni, hivatalosan ugyanis még mindig az a helyzet, hogy a járvány várt tetőzésével egyidőben rendezik meg az érettségi vizsgákat. 

Ilyen adománypajzsot használ már sok egészségügyi dolgozó, mentős és a munkája során sokkal érintkező más ember is.

A fontos védekező eszközt gyártó magánemberek és kis privát cégek az elmúlt hetekben tökéletes szervezőmunkát végeztek, amennyiben megterveztek többféle, egyre könnyebben legyártható cseppfertőzés elleni eszközt, leszervezték az alapanyaggyártást is és összekötötték azokat, akik tudnak alapanyagot csinálni azokkal, akik azt képesek feldolgozni. Időközben a gyártás technológiáját is jelentősen leegyszerűsítették, így fel is gyorsították. 

A problémájuk az, hogy az alapanyagot nem tudják kifizetni, a kormányzat pedig, bár biztató tárgyalásokat folytatott velük, nem tudta felvenni a szükséges sebességet. Még csak most foglalkoznak egy hitelesítő labor felállításával a Műszaki Egyetemen. 

A projekt hivatalos támogatását ugyanis nehezíti, hogy a lelkes önkéntesek a vészhelyzet hatására kezdtek el dolgozni az ügyön, a pajzsaik így nincsenek bevizsgálva sem. De az eszköz egyszerű, mechanikus védelmet nyújt és a világ rengeteg kórházában használatos. 

Eddig durván 30 ezer példány készítettek és osztottak szét, mára pedig már napi 25-30 ezer darabot állítanak elő összesen, így a hét végéig összejöhet a 80 ezredik elkészült példány.