Koronavírus-számok Magyarországon 05.09.
Elhunytak + 98 Σ 28 602
Kórházban - 280 Σ 3 353
Fertőzöttek + 1 145 Σ 791 709
Tesztek + 34 042 Σ 5 528 240
Egyszer oltottak + 26 819 Σ 4 288 641

Palkovics: Május elejétől megkezdődhet az ország életének újraindítása

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Május elejétől, „fokozatosan és szigorú menetrend mellett” oldaná fel az életben lévő korlátozásokat a kormány - derül ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium csütörtök délutáni közleményéből.

A közlemény szerint Palkovics László, az ITM minisztere egy online tudományos konferencián beszélt erről csütörtökön, amelynek célja a minisztérium szerint az volt, hogy „a tudományos élet szereplői és a közvélemény számára lehetőséget biztosítson a kapcsolódó döntések, intézkedések szakmai háttereként szolgáló elemzések, modellszámítások megismerésére”.

Ehhez képest sem az online eseményt meghirdető weblapon, sem a konferenciát elvileg meghirdető ITM honlapján nem tették közzé a szervezők, hol követhetik az egyszerű emberek a konferenciát. Pedig Gulyás Gergely miniszter azt ígérte a csütörtök délelőtti kormányinfón, hogy Palkovics

még a nap folyamán nyilvánosságra hozza azokat a matematikai modellszámításokat, amiket a járvány tetőzésével kapcsolatban készítettek a kormány tudományos tanácsadói.

Az ITM közleményében semmi ilyesmi nem szerepel, Palkovics László eszerint csupán összefoglalta, milyen stratégiát követett a járvány kezelésében a kormány az elmúlt bő egy hónapban és hogyan alakult eddig a koronavírus-járvány hazai terjedése.

Ezt most nem részletezzük, az előadást összegző közlemény a minisztérium honlapján is elolvasható

A jövővel kapcsolatban azonban Palkovics csak annyit mondott a konferencián a közlemény szerint, hogy május elején a védekezés második fázisa kezdődik, amikor

„a feladat a biztonságos visszatérés feltételeinek, ütemezésének megbízható elemzéseken és folyamatos nyomon követésen alapuló meghatározása”.

A miniszter szerint ugyanis a széleskörű korlátozó intézkedések fenntartása „az ország gazdaságára hosszú távon egyértelműen káros”. Palkovics azt mondta, a korlátozások fokozatos lebontásában is az az epidemiológusokból, matematikai modellezőkből és az egészségügyi ellátórendszer adatait elemző szakemberekből álló munkacsoport támogatja a kormány munkáját, akikkel az ITM egy hónapja együtt dolgozik a járványhelyzet kezelésében.