Bolsonaro lépése miatt távozik Brazília igazságügyi minisztere

külföld
2020 április 24., 17:02

Menesztette tisztségéből Maurício Leite Valeixót, a Brazil Szövetségi Rendőrség (DPF) vezetőjét Jair Bolsonaro elnök. A lépés ellen tiltakozásul bejelentette lemondását Sérgio Moro igazságügyi miniszter, akinek Valeixo teljes bizalmát élvezte.

photo_camera Fotó: GABRIELA BILO/Agência Estado via AFP

Moro azzal vádolta Bolsonarót, hogy beavatkozott a jogérvényesítésbe, és politikai válságot teremtett a koronavírus-járvány és gazdasági recesszió közepette.  Elmondása szerint azért távozik a tisztségből, mert Bolsonaro személyes és politikai okokból menesztette Valeixót. A Reuters szerint ezzel Bolsonarónak a járvány kezelése miatt megcsappanó népszerűsége tovább csökkenhet, Moro ugyanis az egyik legnépszerűbb miniszter volt a kormányban. 

A sajtótájékoztatón Moro kijelentette: azzal a feltétellel fogadta el a miniszteri tisztséget, hogy szabad kezet kap alárendeltjei kinevezésére, anélkül, hogy nyomást gyakorolnának rá politikai okokból. Moro szerint Bolsonaro azt mondta neki, hogy olyan vezetőt akar a DPF élén, aki hírszerzési jelentésekkel látja el őt, amit Moro - elmondása szerint - nem talált helyénvalónak.

A DPF vezetőjének menesztése a brazil közlönyben jelent meg, leváltását azonban nem indokolták.

Az EFE spanyol hírügynökség szerint az elnök egy bizalmasát akarja kinevezni a DPF élére, ami miatt még inkább elmérgesedett a viszony közte és Moro között.

Több mint 20 év szolgálattal a háta mögött Valeixo részt vett a Brazíliában Lava Jato (Autómosó) fedőnéven zajló - korábban többek között Moro által vezetett - vizsgálatban, amely kiterjedt Latin-Amerika szinte egészére, és amely ügyészek szerint a valaha feltárt legkiterjedtebb politikusi korrupciós botrány. A Lava Jato főszereplője az Odebrecht építőipari óriás, amely 2016-ban beismerte, hogy a megelőző évtizedben 788 millió dollárnyi kenőpénzt fizetett ki tucatnyi országban építési projektek kivitelezésének elnyerése érdekében.

Moro, aki tavaly januárban Bolsonaro meghívására hagyta maga mögött bírói pályafutását, népszerű miniszternek számít a korrupció elleni küzdelmében elért eredményei miatt. Ő juttatta rácsok mögé többek között Luiz Inácio Lula da Silva volt brazil elnököt is.

Az igazságügyi tárcavezető kinevezése óta eltelt időben azonban láthatóvá váltak a Bolsonaro és Moro közötti nézeteltérések, amelyek a koronavírus-járvány során fokozódtak.

A dél-amerikai országban helyi idő szerint csütörtökön a koronavírus-fertőzésből következő rekordszámú új halálesetet jelentettek: 24 óra alatt 407 ember halt bele a fertőzésbe. Brazíliában eddig 3313 ember halt meg a fertőzéssel összefüggésben, az igazoltan koronavírus-fertőzéses esetek száma meghaladta az 50 ezret. 

Arról, hogy a brazil elnök mennyire rosszul kezelte eddig ezt a járványt, korábban részletesen is írtunk. (MTI, ReutersAP, BBC)