Egy vizsgálati jelentés szerint Mészáros Lőrinc keményítőgyára szennyezte a Mátrai Erőmű víztározóját

politika
2020 április 24., 10:50

Tavaly novemberben derült ki, hogy valami nincs rendben a Mátrai Erőmű Zrt. visontai telephelyénél, mivel az egyik közeli víztározóban kén- és foszfortartalmú gáz képződött. Az esettel akkor részletesen is foglalkoztunk, és bár sok felvetést lehetett hallani arról, hogy mi okozhatta a szennyeződést, hivatalos válaszokat nem lehetett kapni.

Most azonban az Átlátszó megszerezte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság április 9-én kelt határozatát, amely a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó  Viresol Keményítő- és Alapanyaggyártó és Forgalmazó Kft.-t szólítja fel arra, hogy idén augusztus végéig bezárólag akadályozzák meg, hogy a telephelyükről elvezetett vizek a Mátrai Erőmű Zrt. Őzse-völgyi víztározójába juthassanak.

Mint a lap írja, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól  már decemberben kikérték a gázszennyeződésről szóló mérési jegyzőkönyvet, és ebből kiderült, hogy valóban kén-hidrogén, a foszfin és a nitrogén-monoxid jelenlétét mutatták ki. Azt azonban sokáig nem lehetett tudni, hogy a visontai telephelyen működő két cég, a a Mátrai Erőmű Zrt. és a Viresol Kft. közül melyik okozta a problémát, honnan került nagy mennyiségű szerves anyag a hőerőmű technológiai víztározójába.

Ezt a kérdést döntötte el a katasztrófavédelem határozata, amit az Átlátszó bemutatott. Ebben többek között az áll, hogy a Mátrai Erőmű Zrt. üzemeltetésében lévő Őzse-völgyi tározó eddigi több évtizedes üzemelése során a vízvédelmi hatóság nyilvántartása szerint korábban nem volt tapasztalható vízminőség romlással kapcsolatos panasz, soha sem volt szükség a tározó kényszer-leeresztésére.

Mint írják, a Viresol telephelyéről „rendszeresen/folyamatosan történik tisztítatlan, magas szervesanyag koncentrációjú szennyvízkibocsátás, amelyet az Őzse-völgyi patak tovább vezet az Őzse-völgyi tározóba". 

A határozatban az is szerepel, hogy

„egyértelműen azonosítható, hogy a magas szervesanyag koncentrációjú szennyvíz forrása kizárólag a gabona-feldolgozással foglalkozó Viresol Kft. telephelye.”