Alkalmi szakácsok és botcsinálta barkácsolók kötnek ki az ambulanciákon a karantén idején

ÉLET
2020 április 25., 10:49

„A legnagyobb gond azzal van, hogy most sokan próbálnak ki olyasmit, amit eddig nem, és meggondolatlanul vágnak neki. Mondok egy példát, többen grilleznek és hajlamosak a gyújtófolyadékot literszámra használni. Ami még a jobbik eset, mert van, aki gázolajjal vagy benzinnel próbálkozik, ami sokkal rosszabb. Mivel berobban.”

A Nők Lapja Cafénak adott interjút Bende Balázs plasztikai sebész, aki az elmúlt hetekben sokat dolgozott a szegedi Szent-Györgyi Albert Klinka Égés- és Plasztikai Sebészeti Ambulanciáján,

ahol a kényszerű bezártság miatt nagyon megsokasodtak a különféle háztartási balesetek.

A legtöbb probléma akkor adódik, amikor az emberek az öngyógyítás csodálatos mesterségét gyakorolják.

  • Például tejfölt kennek az égési sérüléseikre. Ez a régi, „irgalmatlan zsíros” házi tejföllel nem is volt rossz módszer Bende szerint, „de a ma, a boltokban kapható műanyag tejföl csak arra jó, hogy tökéletes táptalajt adjon a baktériumok megtelepedésére.”
  • Hasonló gondot okoz, ha az egyszeri ember múltszázadi szokás szerint paradicsomos dunsztkötést tesz a sérült ujjára vagy körmére. Bende szerint ezt is csak a régi paradicsommal volt jó ötlet megtenni, a mai nemesített túl cukros, így szintén kiváló baktérium-tenyészhely.

Maguk a sérülések olyan kalandok közben keletkeznek, mint a főzés:

„Most olyanok kezdenek el főzni, akik eddig soha nem főztek. Ennek pedig megvan a következménye. Van, aki azt sem tudja, hogy ha valami forró, akkor nem nyúlok hozzá. Mondok itt is egy példát is. Nálunk a városban sok külföldi hallgató van, akik eddig még a teáért is kávézóba mentek. Náluk a leggyakoribb forrázásos balesetet az okozza, hogy fogják a tűzforró teát, és beleöntik egy üvegpohárba, ami a kezükben robban szét.”

Vagy a barkácsolás. Bende Balázs traumatológus kollégáitól úgy tudja, életükben nem láttak ennyi ujjamputációt, miután olyanok is nekiálltak otthon barkácsolni, akik soha nem csináltak ilyet, még talán kalapácsot se fogtak a kezükben. 

Az orvos azt kéri, csak lassan a testtel, és óvatosan a laikusok jótanácsaival.