Német közgazdászok szerint most inkább a defláció fenyeget, mint a drágulás

gazdaság
2020 április 26., 11:35

A koronavírusjárvány világgazdaságot sújtó hatásai ellenére sem várnak egyelőre magasabb inflációt a német közgazdászok. A müncheni egyetem gazdaságkutató intézete, az ifo elemzése szerint ugyan a kijárási korlátozások okozta termeléskiesés áruhiányt okoz, ezzel párhuzamosan a kereslet is visszaesett, így ez nem okoz inflációs nyomást. Ahogy egyelőre az sem, hogy a világ kormányai a helyzetre reagálva több milliárd eurónyi pénzt zúdítottak a piacra támogatások formájában.

Clement Fuest, az ifo elnöke szerint a nagymértékű állami támogatások ellenére a krízist követően a felhalmozott adóssághegyek miatt csak lassú ütemben lendülhet fel a gazdaság, a keresletet pedig hosszabb távon visszafoghatja, hogy a járvány idején sokan veszítették, veszítik el a munkájukat, így a kereslet lassan épülhet csak vissza. Ez pedig nemhogy áremelkedést, hanem inkább deflációt vetít előre.

A defláció pedig, bár leírva vonzóan hangzik az áresés, alapvetően kedvezőtlen jelenség, a gazdaság zsugorodásának a jele. Ráadásul ördögi kör, mert kereslet hiányában nincs hova felfuttatni a termelést, ha pedig nem kell felfuttatni a termelést, nincs kereslet munkaerőre sem. Ha pedig nem bővül a foglalkoztatottak száma, akkor a kereslet se növekedhet, mert az embereknek továbbra se lesz miből vásárolniuk.

A járvány befejeztével azonban már nem ennyire egyértelmű a helyzet. "A jelentős mértékben megemelkedett államadósság és a jegybankok által indított eszközvásárlási programok mind az infláció emelkedését vetítik előre" - mondta Clement, utalva arra, hogy a defláció csak átmeneti jelenség lesz. Ha ugyanis a cégek a termelés felfuttatása helyett adósságaik törlesztésére fordítják forrásaikat, az hosszabb távon végül mégis áruhiányhoz vezethet, fokozva ezzel az inflációs nyomást. Ez azonban még távolibb probléma, a München Re viszontbiztosító társaság közgazdásza, Michael Menhart szerint ez ugyanis csak akkor következhet be, ha a gazdaság teljesítménye már visszaáll a járvány előtti szintre. Ez pedig szerinte leghamarabb 2022-23-ban történhet meg. (Via MTI)