Ausztrália vizsgálná a koronavírus eredetét, Kína emiatt gazdasági bojkottal fenyeget

külföld
2020 április 27., 13:06

Az ausztrál termékek bojkottját helyezte kilátásba Kína canberrai nagykövete, miután korábban az ausztrál külügyminiszter a koronavírus-járvány kínai terjedésével kapcsolatban sürgetett vizsgálatot.

Cseng Csing-je, Kína canberrai nagykövete az Australian Financial Review-nak adott interjúban veszélyesnek nevezte Marise Payne vizsgálatra vonatkozó felvetését, ami szerinte megdöbbentette a kínai népet. Kilátásba helyezte, hogy egy ilyen jellegű kezdeményezés után a kínaiak esetleg nem vásárolnak több ausztrál marhahúst, sem ausztrál borokat.

„Ezt majd az emberek döntik el. Esetleg megkérdezik maguktól: miért igyunk ausztrál bort? Miért együnk ausztrál marhahúst? (…) Miért utazzunk egy Kínával ennyire barátságtalan országba?”

– mondta a nagykövet, aki nem tartja kizártnak, hogy nem fog minden, Ausztráliában tanuló kínai diák visszatérni az országba a járvány végével.

Az ausztrál marhahús és borászati termékek legnagyobb felvevőpiaca Kína, az országban tanuló kínai diákok pedig komoly bevételi forrást jelentenek Ausztráliának, ahogy a Kínából érkező turisták is.

Payne elutasította és gazdasági zsarolási kísérletnek nevezte a nagykövet szavait. A közleménye szerint egy esetleges vizsgálatra nem a gazdasági zsarolás a megfelelő válasz, hanem a nemzetközi együttműködés.

Az ausztrál diplomácia vezetője az ABC ausztrál televíziós cégnek adott április 19-i interjújában független és átlátható vizsgálatot sürgetett Kínának a járványra adott lépéseivel kapcsolatban, és bírálta az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) is. Azt mondta: elsősorban arról szeretnének hiteles információkat kapni, hogyan kezelte Peking a vírust a közép-kínai Vuhanban, ahol a kór először jelent meg tavaly év végén. „Ismernünk kell a vírus eredetével kapcsolatos részleteket, és ezeket csak egy független, átlátható vizsgálat tudja kideríteni” – mondta Payne, aki nem gondolja, hogy egy ilyen vizsgálatot a WHO-nak kellene vezetnie, mert „az olyan lenne, mintha (a szervezet) egy személyben lenne vadász és vadőr”. (MTI)